Wist je dat de turnbalk een Olympische discipline is? Het is dan ook één van de meest populaire turntoestellen bij damesturnen.
De doel van een evenwichtsbalk is om acrobatische oefeningen uit te voeren zonder eraf te vallen of evenwichts correcties te doen. Met de turnbalk oefen je dus coördinatie, stabiliteit en turntechniek. Naast turnoefeningen is de evenwichtsbalk dus ideaal om jezelf of je kind hierin te ontwikkelen.
De turnbalk staat in elke turnhal, maar vandaag kan je voor een goede prijs al erg goede turnbalken voor bij je thuis aanschaffen. In dit artikel tonen we alle mogelijkheden en helpen we je de beste keuze te maken.
Turnbalk voor thuisgebruik: waar op letten
Hieronder zijn enkele belangrijke dingen die je in overweging moet nemen wanneer je een turnbalk wil aanschaffen voor thuis.
Leeftijd
Voor jonge kinderen tot een leeftijd rond 12 jaar koop je best een evenwichtbalk met een lage balkhoogte en stabiel onderstel. Het gestel en botten van een iemand onder de leeftijd van 12 jaar zijn namelijk nog niet volledig ontwikkeld. Ook zijn jonge kinderen meestal nog niet zo ervaren in gymnastiek waardoor je best een veilig model voor thuis koopt waar ze zonder begeleiding op kunnen oefenen.
Ruimte en opbergmogelijkheden
Heb je thuis een aparte ruimte beschikbaar om de turnbalk te plaatsen dan kan je gaan voor een meer robuust model. De lengte van een Olympische balk bedraagt 5 meter en staat op een hoogte van 1,20 meter. Gelukkig zijn er ook compacte modellen te verkrijgen. Wil je de turnbalk makkelijk kunnen opbergen als die niet wordt gebruikt, dan kies je best voor een meer compact model of een turnbalk die inklapbaar is.
Stabiliteit
Er zijn heel wat spectaculaire oefeningen die je kan doen op een evenwichtsbalk dus kan je maar beter een balk kiezen die niet wankelt. Ga dus altijd voor een stabiel model. Een model met houten basis weegt zwaarder maar heeft minder kans om te wiebelen. Op deze pagina ontdek je ook evenwichtsbalken met een laag profiel, die leg je meestal op de grond waardoor ze geen kans hebben tot bewegen.
Bekleding en grip
De stof rond de turnbalk is belangrijk omdat die het raakvlak zijn van je handen en voeten. Het oppervlak moet comfortabel aanvoelen en zijn bij voorkeur anti-slip en slijtvast. De bekleding van de balk dient ook een dusdanige dikte te hebben of van goede kwaliteit zijn om je bewegingen op te vangen.
Prijs
Doe jij of jezelf net met turnen? Iedereen begint klein. Je kiest dus beter eerst voor een instapmodel om te kijken of oefenen op een evenwichtsbalk wat voor je is. Evenwichtsbalken koop je al vanaf 70 euro. Voor een evenwichtsbalk van Olympisch niveau zit je als snel aan 2000 euro.
Welke oefeningen
Bedenk even welke oefeningen jij wil gaan doen op de balk. Een opspringen en rijzit kan je enkel oefenen met een hoger model. Oefeningen zoals de treksprong, halve draai, balans houden of zelfs salto’s en ronda’s kan je op bijna elke evenwichtsbalk.
Een turnbalk kopen voor thuis: de mogelijkheden
Klaar om een turnbalk aan te kopen voor thuis? Ontdek dan hier de verschillende mogelijkheden.
Turnbalk inklapbaar
Een inklapbare turnbalk is een goede optie als je niet wilt dat de gymbalk de hele tijd in je huis blijft liggen. De evenwichtsbalk kan je na gebruik opvouwen en keurig wegbergen. Een opvouwbare turnbalk is ook veilig omdat ze doorgaans maar een paar centimeter van de grond liggen, ideaal voor jonge of beginnende turners.
Turnbalk voor buiten in de tuin
Als het mooi weer is, is het leuk om buiten op een turnbalk te oefenen. Liefst gebruik je dan een turnbalk van hout, omdat je vuil of vocht er dan makkelijk af kan vegen. Je kan al snel een turnbalk maken door een houten balk op de grond of in het gras te leggen. Wat ook een mogelijkheid is is om een zachte turnbalk op blokjes te zetten zodat ze niet vuil wordt.
Lage turnbalk
De voordelen van een lage turnbalk is dat je minder schrik hoeft te hebben om pijnlijk te vallen. Dit geeft meer zelfvertrouwen wanneer een oefening nieuw voor je is. Een lage turnbalk zal dankzij het lage gewichtspunt ook makkelijker stabiel staan. De meeste lage turnbalken leg je op de grond, waardoor ze sowieso op een stevig basis staan. Dit maakt een lage turnbalk veiliger in gebruik dan een hoge turnbalk.
Hoge turnbalk
Ben je iemand die regelmatig aan gymnastiek doet dan kan je het gevoel op een wedstrijd evenwichtsbalk net wat beter nabootsen met een hogere balkhoogte. Omdat de balk hoger staat is er geen belemmering van de grond en kan je met meer vrijheid balkoefeningen doen. Ook kan je op- en afsprongen gaan oefenen op een hoge balk. Een hoge turnbalk is vooral geschikt voor een meer gevorderde gymnast, omdat je bij een misstap lager kan vallen. De officiële hoogte van een balk bedraagt 1,25 cm. Kies dus dit model om een wedstrijd na te bootsen. Bij dit soort balken kan je best valmatten op de vloer leggen.
Turnbalk oprolbaar
Een volgende versie van een goede evenwichtsbalk voor thuis is een oprolbare turnbalk. Een voorbeeld van een oprolbare turnbalk is een Airtrack of een Airbeam. In een Airtrack blaas je snel op met lucht, en laat je de lucht eruit als je hem weer wil opbergen. De Airtrack is ideaal om grondoefeningen te oefenen. Op de stof staat een lijnen getekend dat de breedte heeft van een turnbalk. Zo kan je in de gaten houden of je de oefening juist doet, zonder er het risico om er af te vallen. Een voordeel van dit soort attribuut is dat je zacht neerkomt wanneer je een misstap maakt, en natuurlijk ook dat je ze altijd thuis makkelijk kan opbergen. Ideaal voor beginners of kinderen op jonge leeftijd!
Turnbalk hout
Een houten turnbalk bestaat uit massief hout met daarrond een bekleding. De balk is bekleed met een elastische schuimlaag. Over de schuimlaag zit een anti-slip stof. Het voordeel van een turnbalk uit hout is dat ze doorgaans erg stevig staan. Ze buigen of wiebelen bij impact van de oefeningen minder. Een nadeel is dat een houten evenwichtsbalk een pak moeilijker op te bergen is thuis. Liefst vind je er dus een vaste plek voor in een ruimte in je woning of je tuin.
Goedkoopste turnbalk vinden
Denk na de prijs ook zeker na over de kwaliteit. De ervaring op een turnbalk – voelt het stevig aan of niet – bepaald mee je zelfvertrouwen tijdens de oefeningen. Wil je hulp bij het vinden van de goedkoopste turnbalk?
Hier zijn 3 verschillende mogelijkheden:
- Zoek een turnbalk die het laagst geprijsd staat en die beantwoordt aan de gewenste kwaliteit.
- Probeer een tweedehands turnbalk op de kop te tikken.
- Maak zelf een turnbalk van materiaal dat je hebt liggen. Eigenlijk heb je niet meer nodig dan een lange plank van ongeveer 2 meter. Om de plank te steunen leg je ze op de grond of neem je twee platte plankjes of bakstenen. Ben je een beetje handig, dan kan je voor een lage prijs ook materialen bestellen in de houthandel om zelf een turnbalk te maken.
Turnbalk voor thuis zelf maken
Ben je handig of creatief en wil je liever zelf thuis een turnbalk maken? Dat kan zeker! Hier geven we het stappenplan om je turnbalk zelf te maken.
De constructie bestaat uit 3 delen: balk, basis en de voet stabilisatoren.
Stap 1) Maak de evenwichtsbalk:
Koop een houten balk in de betere doe het zelf zaak met een minimum breedte van 10 cm. Een officiële wedstrijd evenwichtsbalk heeft de afmetingen 10 cm op 5 meter. Bepaal jouw balklengte op basis van de ruimte dat je beschikbaar hebt.
Stap 2) Maak de basis en voet stabilisatoren:
- Maak 2 planken op lengte van 35 cm; deze dienen als voet stabilisatoren en houden het geheel in balans.
- Maak 2 balken op de verkozen lengte (hoe hoog je de evenwichtsbalk wilt hebben); deze dienen als steunbalk om de evenwichtsbalk te ondersteunen.
- Bevestig elke steunbalk loodrecht op de planken (voet stabilisatoren) met behulp van hoekijzers.
Stap 3) Bevestig de balk op de basis:
- Breng lijm op het oppervlak waar de evenwichtsbalk zal rusten op de basis.
- Bevestig met hoekprofielen en schroef het geheel aan elkaar.
Stap 4) Bedek de balk met bekleding:
- Bevestig bekleding rond de boven- en zijkant van de evenwichtsbalk. Neem hiervoor synthetische bekleding met vulling die wordt gebruikt voor Yogamatten.
- Bedek het geheel met een zachte stoffen bekleding, gebruik hiervoor een nagelpistool of lijm.