Turnspullen en -toestellen voor thuis

Turnspullen en turntoestellen voor thuis

Wist je dat je met een aantal handige turnspullen ook heel wat turnoefeningen thuis kan uitvoeren? Door vaker thuis te turnen wordt je er bovendien ook sneller beter in.

Met de juiste turntoestellen voor thuis leer jij of je kind nieuwe elementen aan, onderhoud je tegelijk je lichaam en train je je coördinatievermogen. Doe je aan crossfit of fitness, ook dan komen zelfs verschillende van deze turn attributen goed van pas tijdens bijvoorbeeld een krachttrainingen.

Het allergrootste voordeel van turnattributen in je huis hebben is dat je naast de trainingen in de turnzaal thuis op elk willekeurig moment aan de slag kan.

Daarom tonen we je op deze pagina welke turnspullen voor thuis handig zijn en hoe je ze kan gebruiken.

Welke turnspullen kopen voor thuis

Er zijn verschillende turnspullen die je helpen je favoriete sport thuis uit te oefenen. Hier ontdek je bekende attributen zoals een turn trampoline of een evenwichtsbalk. Maar ook als je niet zoveel ruimte in huis hebt, vind je hier verschillende turn toestellen waar je naar hartenlust thuis mee kan trainen. De grotere toestellen die we selecteerden zijn opvouwbaar of inklapbaar, zodat ze toch handig in gebruik zijn thuis. Wij hebben de belangrijkste op een rijtje gezet.

Airtrack

Met een eigen Airtrack zorg je voor de juiste ondergrond in huis om je turnoefeningen op uit te voeren. Deze opblaasbare baan zorgt voor de juiste vering. Je bepaalt zelf met hoeveel druk je de Airtrack vult. Met een druk op de knop pas je de luchtdruk zelfs tijdens je training nog aan.

De Airtrack dient als uitstekende afzet om bijvoorbeeld thuis salto’s uit te voeren. Zet je de druk wat lager, dan dient de Airtrack als trampoline.

Ook voor je oefeningen op de evenwichtsbalk is de Airtrack uitstekend geschikt. De strepen op de Airtrack laten de breedte van een evenwichtsbalk zien.

Na gebruik laat je deze opblaasbare mat leeglopen en berg je de Airtrack eenvoudig op. De mat neemt nauwelijks ruimte in. Schijnt het zonnetje, dan neem je je Airtrack mee naar buiten en train je in de frisse buitenlucht.

De matten zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, breedtes en diktes. Hoe dikker de mat, hoe meer je kan spelen met de luchtdruk. Een mat van 10 centimeter dik is vooral geschikt voor beginnende turner. Een mat van 20 centimeter is geschikter voor ervaren turners en als je licht van gewicht bent. Ook freerunners en vechtsporters maken graag gebruik van de Airtrack.

Evenwichtsbalk

Voor damesturnen is de turnbalk één van de vaste disciplines. Dit is een moeilijke discipline die veel oefening vergt. Vaak kost het oefenen op de evenwichtsbalk twee keer zoveel tijd als je kwijt bent op de andere toestellen voor dames.

Als één van de beste turntoestellen voor thuis schaf je een evenwichtsbalk aan om je evenwicht te trainen en je elementen te oefenen. Kies een stabiele balk met een zware basis. Zo voorkom je dat de balk wiebelt terwijl jij je oefeningen doet. Het oppervlak is bij voorkeur anti-slip zodat je niet uitglijdt.

Heb je niet zoveel ruimte, kies dan voor een evenwichtsbalk die inklapbaar is. Er zijn zelfs evenwichtsbalken die opblaasbaar zijn. Deze balken zijn bovendien minder belastend voor je gewrichten waardoor je intensiever en vaker kan oefenen. Het is een goed alternatief voor een lage balk.

De balk is in verschillende afmetingen en materialen verkrijgbaar. De beginnende turner start met een balk op een lage voet. Hoe verder gevorderd je bent, hoe hoger de balk die je kan kiezen. Zo oefen je ook thuis je op- en afsprong. Lees verder over de beschikbare varianten op onze pagina over evenwichtsbalken voor thuis.

Turnringen (ook wel houten ringen of gymringen)

Turn ringen zijn ideaal voor turnoefeningen. Voor kinderen is het een leuke aanvulling om aan kracht en souplesse te winnen naast de schommel in de tuin. Ook als je aan crossfit doet, heb je veel aan deze houten ringen. Je oefent er namelijk ook pull-ups en dips mee. Bij het gebruik van turn ringen wordt elk deeltje van de spieren geactiveerd. Gymringen nemen weinig ruimte in en bieden een grote variëteit aan trainingsmogelijkheden.

De bevestigingsplek moet sterk genoeg zijn om de ringen aan om te hangen en moet bovendien jouw lichaamsgewicht kunnen dragen. Als je de turn ringen op ongeveer 3 tot 4 meter hoogte op kan hangen heb je voldoende ruimte om je oefeningen uit te voeren. De meeste gymringen zijn gemaakt van hout, maar ze zijn ook verkrijgbaar in kunststof.

Turn trampoline

Een trampoline staat bij veel mensen in de tuin voor de kinderen, maar ook voor volwassenen.

Trampoline

Als één van de meest populaire turn toestellen voor thuis is een gewone trampoline ideaal om je flik-flak of spagaatsprong verder te perfectioneren. Door de basisoefeningen te blijven oefenen ga je de grondoefeningen beter beheersen en bouw je je combinatiesprongen makkelijker uit. Ook voor het opbouwen van je (been)kracht, conditie, en sterke core is een trampoline uitstekend voor alle leeftijden.

Mini-trampoline

De mini-trampoline wordt ook wel fitnesstrampoline genoemd. Dit omdat volwassenen er korte en intensieve sprongbewegingen op kunnen maken. Jonge kinderen kunnen zich op een mini-trampoline ten volle uitleven zonder hoog te vallen omdat de veerkracht lager is. De trampoline zorgt bij jong en oud voor een sterkere core en lichaamsgestel.

Voor het plaatsen van een mini-trampoline heb je slechts 2 tot 3 m² ruimte nodig. Gebruiken meerdere personen met een verschillend lichaamsgewicht de mini-trampoline, dan zijn er trampolines waarbij de vering aangepast kunnen worden. Bij de aanschaf van een trampoline kijk je ook steeds naar het maximale gewicht dat de trampoline kan dragen.

Turnmat en puzzelmat

Wil je thuis turnoefeningen doen dan is een goede ondergrond van belang om blessures te voorkomen. Voor thuisgebruik zijn er diverse turn matten beschikbaar.

Oefen je vooral je flexibiliteit, dan is een simpele Yogamat of fitnessmat al voldoende.

Train je je turnelementen thuis, dan is een Airtrack of opvouwbare gymnastiekmat ideaal.

Met een puzzelmat bescherm je de vloer van je hele turnruimte. Ook werkt een dergelijke mat geluiddempend. Meerdere puzzelmatten plaats je achter en naast elkaar, zodat je je gecombineerde elementen achter elkaar kan oefenen.

Lees de pagina over de beste turnmatten voor thuis als je meer wilt ontdekken.

Klimrek en wandrek

Een wandrek behoort niet tot de vaste onderdelen van een turnroutine. Wél hing een wandrek vroeger – en nog steeds – in elke gymzaal.

Een klimrek of wandrek is één van de turnspullen die je thuis de mogelijkheid biedt om krachtoefeningen te doen. Ook voor strekoefeningen is het klimrek geschikt. Je bevestigt het rek aan een wand. Breid je klimrek naar wens uit met een optrekbeugel voor pull-ups. Ook kan je zo het aantal rek- en strekoefeningen nog meer variëren.

Verder is een klimrek geschikt voor evenwichtsoefeningen. Je plaatst het rek aan een vrije muur, binnen of buiten. Wandrekken zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Je hoeft dus niet meteen een grote vrije wand beschikbaar te hebben.

Duikelstangen (ook wel turnstangen of rekstok)

€53,95
op voorraad
Bol.com

De borstwaardsom, de buikdraai, duikelen, oefeningen voor de reuzenzwaai, de afsprong oefenen; het kan allemaal met een duikelstang. Om spectaculaire vluchtelementen te tonen tijdens wedstrijden is veel oefening nodig. De basis oefen je thuis aan een rekstok. Ook elementen uit je routine op de brug met ongelijke leggers oefen je op een turnstang. De duikelstang plaats je in de tuin of binnenshuis als je voldoende ruimte hebt. Je bevestigt de stang met een aantal stevige bouten. Je koop de duikelstang in combinatie met houten palen of los en monteert de duikelstang op een plek naar keuze.

Acro steun

Een acro steun is onmisbaar als je acrobatische gymnastiek beoefent. Met behulp van de acro steun oefen je de verschillende steunoefeningen, zoals de handstand en de spreidhoek. Ook als je graag buiten traint, is een acro steun een ideaal turn attribuut om in huis te halen. De acro steun wiebelt niet waardoor je tijdens het uitvoeren van je oefeningen in balans blijft. Ze zijn verkrijgbaar in hout of roestvrij staal. Naast de dubbele steunen die aan elkaar vast zitten, zijn er ook enkele steunen. Deze plaats je zelf op de gewenste afstand van elkaar en bieden dus meer flexibiliteit.

Handstandtrainer, handstandklossen of paralettes

Paralettes of handstandtrainers zijn turn attributen die thuis inmiddels ook populair zijn onder fitnessfanaten. Ze nemen thuis nauwelijks ruimte in en zijn heel betaalbaar. Na gebruik berg je ze eenvoudig weer op in de kast. Naast de handstand of de handstand push up gebruik je de handstandtrainer voor kracht- en balansoefeningen. Je traint je rug en je diepe schouders en je biceps en je triceps zonder dat je polsen overbelast raken. De staven die parallel lopen aan de vloer zijn gemaakt van hout, plastic of metaal en zijn makkelijk mee te nemen. Als je op reis gaat, stop je deze handstandklossen eenvoudig in je tas.

Turnboard

Pirouettes draaien op de balk vereist veel oefening om dit foutloos uit te voeren. Die pirouettes oefen je thuis op een turnboard. Wil jij je pirouettes tijdens je vloeroefening perfectioneren? Dit board heeft een gladde onderkant die makkelijk draait. De bovenkant is voorzien van anti-slip zodat je niet uitglijdt. Op deze manier verklein je je weerstand tijdens de draaiing. Je verbetert je draaitechniek en ontwikkelt een betere balans. Een turnboard neem je makkelijk mee naar een training. Heb je veel op een turnboard geoefend, dan zie je dat ook terug in de pirouettes die je maakt als je niet op deze plank staat.

Flik-Flak trainer

Met een Flik-Flak trainer wordt het maken van een flikflak een fluitje van een cent. De flikflak is een veelgebruikt verbindingselement in acrobatische series. Het is daarom belangrijk om dit element goed te beheersen. Een Flik-Flak trainer is een schuimblok in de vorm van een elips. De beschermhoes van synthetisch leer zorgt voor extra bescherming en stevigheid. Je gebruikt deze trainer ook voor het aanleren van de handstand overslag. De trainers zijn verkrijgbaar in verschillende groottes die afhankelijk zijn van de lengte van de turner. Je start met je rug gekeerd naar de Flik-Flak trainer en oefent de verschillende stappen van de flikflak. Door de onevenwichtige gewichtsverdeling komt de trainer telkens weer terug in de juiste positie.

Welke turnspullen voor thuis zijn goedkoop

Naast de grotere turn toestellen zijn er talloze goedkopere turnspullen die het turnen thuis een stuk makkelijker maken.

Het begint allemaal met een goede outfit. Tijdens je turnles draag je turnkleding. Als je thuis traint, draag je ook een turnpak en turnschoentjes. In een turnpak beweeg je makkelijker en de schoentjes zorgen voor voldoende grip zodat je niet uitglijdt en je bezeert.

Tijdens het sporten worden je handen klam door het zweten. Het is daardoor lastiger om goed grip te krijgen op je turntoestel. Je voorziet je handen van magnesium met behulp van een magnesiumblok. Zo wordt het zweet op je handen geabsorbeerd door de kalk en hou je voldoende grip op de ringen, de balk of een ander turntoestel thuis.

Zoek je naar turnspullen die betaalbaar zijn en weinig plaats innemen? Turnringen en een turnboard zijn een mooie start. Ook als je graag een turnbalk in huis wilt hebben hoef je je niet tegen te laten houden. Tegenwoordig zijn er degelijke opvouwbare turnbalken verkrijgbaar van goede kwaliteit. Na het trainen berg je deze opvouwbare turnbalk weer snel op.

Voor de grondoefeningen schaf je een turnmat aan. Je beschermt de vloer en verkleint hiermee de kans op blessures. Heb je altijd al willen leren koorddansen? Een slackline is een balanceerlijn van ongeveer 5 centimeter breed waarmee je je evenwicht traint. Met een slackline leer je balanceren op een strak gespannen band. Je traint hiermee balans en coördinatie. De band haak je vast aan 2 ankerpunten, zoals bijvoorbeeld 2 bomen. Het touw kan je ook gebruiken om je been- en buikspieren te versterken.

Als slot

Staat je kind elke week met veel plezier in de turnzaal turnoefeningen te doen? Of wil je zelf graag thuis leren turnen? Met behulp van verschillende turnspullen tover jij je woning of de tuin in een handomdraai om tot een heuse turnzaal. Begin met een aantal basistoestellen en bouw dit uit. Of kies juist voor een toestel waarin je jezelf graag wilt verbeteren. Ook met een beperkt budget kom je al een heel eind. Vergeet thuis niet om net als in de turnzaal voldoende aandacht te besteden aan de warming up en draag de juiste kleding. Ontdek hier nog meer tips rond thuis turnen en turnoefeningen voor thuis.

Over Thuissporter

Gezond en slim sporten is iets dat je thuis heel goed kan. Wie zelf aan de slag gaat met fitness oefeningen thuis kan bij Thuissporter.nl specifieke informatie vinden voor het resultaat dat hij of zij wil behalen.