Beentrainers en apparaten om thuis je benen te trainen

Beentrainers en apparaten om thuis je beenspieren te trainen

Het trainen van je beenspieren hoort bij een complete workout van je lichaam. Train je alleen je bovenlichaam, dan is je lichaam niet meer in balans. Wat velen niet weten is dat beenspieroefeningen bovendien de groei van de spieren in je hele lichaam stimuleren.

In zowat alle sportdisciplines komt de kracht van je bewegingen vanuit je benen. Hierdoor zijn beentrainers een goede aankoop ongeacht welke sport je beoefent. 

Wil je thuis doeltreffend met je beenspieren aan de slag? Hier ontdek je onze top 12 van de beste beentrainers en -apparaten van dit moment.

Waarom je benen trainen met een apparaat?

Wil je thuis werken aan slankere benen of streef je naar mooie en sterke beenspieren? Het is heel goed mogelijk om thuis je benen doelmatig en efficiënt te trainen. Met een beentrainer train je de grote spiergroepen in je bovenbenen én je onderbenen. Voor oefeningen zoals squats en lunges heb je geen apparaten nodig. Wil je in kortere tijd meer effect, overweeg dan de aanschaf van een beentrainer.

Hou rekening met je doelen bij de keuze van een beentrainer

Voordat je een beentrainer aanschaft, is het belangrijk bij jezelf na te gaan wat je trainingsdoel is. Wil je naast kracht ook aan conditie werken? Fietsen is goed voor je beenspieren en bouwt je conditie op. Steekt het weer in de Lage Landen wat tegen? Dan kan je deze trainingen gewoon verderzetten dankzij de fietstrainers en hometrainers in dit artikel. Een kettlebell leent zich uitstekend voor krachttraining thuis en ook voor het trainen van je beenspieren. Daarnaast zijn er verschillende apparaten die specifieke zones van je benen trainen. 

Top 12 beste beentrainers en apparaten

Weet je met welk trainingsdoel je een beentrainer wil kopen? Wij hebben de top 12 beste beentrainers en apparaten voor jou op een rijtje gezet. Selecteer de beenspierentrainer die het beste aansluit bij jouw wensen.

1. Stoelfiets – VirtuFit V2 Opvouwbarefiets

Virtufit V2 opvouwbare stoelfiets

Deze stoelfiets is compact en makkelijk te verplaatsen. Als je een verloren momentje hebt, fiets je zo kilometers weg of je nu achter je bureau zit of voor de televisie. Op reis neem je de VirtuFit V2 Opvouwbare Bureaufiets makkelijk mee, want de trapfiets is eenvoudig in te klappen. Ook thuis neemt het apparaat dus weinig ruimte in. Op het hoogste niveau is de weerstand te vergelijken met een training op een volwaardige hometrainer. Dankzij de computer volg je je trainingsdoelen. Bij een stoelfiets gebruik je best wel een anti-slipmat, anders schuift dit apparaat makkelijk weg. Plaats de stoelfiets op tafel en train zo ook je armspieren en schouders.

2. Deskbike – VirtuFit Opvouwbare Bureaufiets met Computer

Deskbike VirtuFit Opvouwbare Bureaufiets

Heb je weinig tijd en wil je toch jouw beenspieren trainen? Met de VirtuFit Opvouwbare Bureaufiets zit je achter je bureau te werken terwijl je je beenspieren traint, ideaal voor mensen die weleens thuis werken. De bureaufiets helpt je bovendien om in een goede houding achter je bureau te zitten. Let er wel op dat er voldoende plek is onder je bureau en stel je bureau in op de goede hoogte. Zo voorkom je dat je met je knieën tegen het bureaublad aankomt terwijl je trapt. Deze deskbike met acht weerstanden is eenvoudig in te klappen en kan je daarna opbergen in de kast of onder het bed.

3. Fitness stepper – Tunturi Stepper met computer

Fitness Stepper Tunturi Stepper met Computer

Voor je cardiotraining en het trainen van je billen en beenspieren is de fitness stepper ideaal. De fitness stepper kan makkelijk worden opgeborgen, een groot voordeel voor mensen die weinig plaats hebben. Bovendien is de mini-stepper relatief goedkoop. Het enige nadeel van deze mini stepper van Tunturi is dat deze in vergelijking met andere modellen behoorlijk wat lawaai maakt. Op de kleine monitor op het apparaat zelf volg je je training. Op het display zie je onder meer de duur, frequentie en het aantal herhalingen. Zo pas je je training makkelijk aan aan jouw trainingsdoelen.

4. Hometrainer – Tunturi FitCycle 50i met Ergometer

Tunturi Hometrainer Fitcycle 50I

De hometrainer is niet voor niets het meest populaire fitnessapparaat. Naast een echte beentrainer is het een uitstekend cardioapparaat waarmee je ook andere spiergroepen traint. Deze Tunturi FitCycle 50i Ergometer kan tot 150 kilo aan, dus tot dit gewicht stap je met een gerust hart op deze hometrainer. Het gewicht van het vliegwiel is 14 kilo en dat maakt dat deze beenspiertrainer ook bij hoge weerstand stabiel blijft trappen. Van alle beentrainers biedt deze hometrainer de meeste variatie met 20 trainingsprogramma’s en maar liefst 32 weerstandsniveaus. Met de speciale app en de ergometer functie, train je nog doelgerichter. De hometrainer komt alleen wel met een behoorlijk prijskaartje.

5. Fietstrainer – Wahoo KICKR SNAP Bike Trainer

Fietstrainer Wahoo KICKR SNAP Bike Trainer

Ben jij een fanatieke wielrenner? Klik je fiets bij slecht weer op de fietstrainer en blijf ook bij mindere weersomstandigheden aan je beenspieren en je conditie werken. Je hoeft niet aan een nieuw apparaat te wennen, want je zit op dezelfde fiets als bij je buitentraining. Deze fietstrainer neemt weinig ruimte in. Met een hellingshoek van 12 procent is het een killer voor je beenspieren. Via bluetooth verbind je de Wahoo KICKR SNAP met verschillende apps. Schaf meteen ook een trainerband aan, dan gaan de banden van je fiets langer mee.

6. Kuiten machine – Seated Calf Raise Body-Solid GSCR349

Kuiten Machine Seated Calf Raise Body Solid GSCR349

Je kuiten kan je trainen met een seated calf raise machine. In een zittende houding duw je met je benen een gewicht op en neer. Het is belangrijk dat je niet begint te botsen maar de oefening rustig uitvoert. Je rug en je wervelkolom worden hierbij minder zwaar belast, zeker als je je bovenlichaam stabiel houdt. Deze machine kan halterschijven aan met een gewicht tot 454 kilo. Een uitstekend apparaat voor een krachttrainer die zoekt naar een apparaat waarvan de kuiten gaan branden. 

7. Spinningfiets – Fitbike Race Magnetic Pro

Spinningfiets FitBike Race Magnetic Pro

De spinningfiets mag niet ontbreken in onze top 12 van favoriete beenspiertrainers. Voor een echte racefietservaring kies je voor de spinningfiets in plaats van de hometrainer. Op de spinningbike haal je dankzij het doortrapsysteem hogere snelheden dan op de hometrainer. Je bil-, rug- en beenspieren worden flink aan het werk gezet. De Fitbike Race Magnetic Pro heeft nog een zwaarder vliegwiel dan de Tunturi FitCycle 50i Ergometer voor extra stabiliteit. Het stuur en het zadel pas je eenvoudig aan, aan jouw lichaamslengte. Wil je ook nog een trainingscomputer, dan kan je deze apart bijbestellen.

8. Billen- en dijbeentrainer – Reifel Suspension trainer

Billen en dijbeentrainer Reifel Suspension Trainer

Zoek je een lichtgewicht budgetapparaat waar je niet alleen je benen mee traint? De Reifel Suspension trainer is een multifunctioneel apparaat waar je ook je armspieren mee kan trainen. Je heupen en je dijbenen zijn vaak lastig te trainen. Met dit apparaat gaat dat prima. Je plaatst de suspension trainer tussen je benen en met diverse oefeningen pak je de verschillende spiergroepen aan. Het apparaat is licht van gewicht en daarom makkelijk mee te nemen.

9. Weerstandsbanden – Tunturi Mini Resistance Band Set

Weerstandsbanden Tunturi Mini Resistance Band Set

Weerstandsbanden zijn een handig en goedkoop alternatief voor een duurdere beenspiertrainer. Ben je veel onderweg? Dan heb je deze weerstandsbanden standaard in je koffer zitten. Niet alleen als beentrainer doen deze weerstandsbanden hun werk. Ook voor je armen werken ze uitstekend. Bij de Tunturi Mini Resistance Band Set herken je aan de kleur en de handige stipjes op de banden met welke weerstanden je werkt. Na je training stop je ze in het praktische opbergzakje. Als je blessuregevoelig bent, dan zijn weerstandsbanden ideaal omdat je met weerstand traint in plaats van met gewicht.

10. Kettlebell – YBell Neo Kettlebell

Kettlebell YBell Neo

De squat met de kettlebell ken je vast wel. Met de kettlebell train je niet alleen je beenspieren, maar ook je armspieren. Dit gewicht neemt weinig ruimte in en is relatief goedkoop. Overweeg om een aantal kettlebells aan te schaffen met een verschillend gewicht zodat je je training kan variëren. De Ybell Neo Kettlebells zijn gemaakt van kunststof en zijn in tegenstelling tot de meeste kettlebells niet rond, maar driehoekig. Zo gebruik je de kettlebell ook als medicine ball, dumbbell of push-up stand. De YBell Fitness app geeft je inspiratie voor verschillende trainingen.

11. Plyobox – VirtuFit Houten Plyobox 3-in-1

VirtuFit Houten Plyobox 3 in 1

Vanuit stilstand spring of stap je op de plyobox. Zo ontwikkel je explosiviteit en train je je beenspieren. Het wordt veel gebruikt bij box jumps. Doe je graag aan bootcamp of crossfit en wil je een beentrainer aanschaffen? Overweeg dan zeker de plyo-box. De VirtuFit Houten Plyobox 3-in-1 heeft een handige handgreep om de box te verplaatsen. Door de box te kantelen creëer je verschillende spronghoogtes. Zo blijf je je grenzen verleggen. De plyobox moet je zelf in elkaar zetten, maar met de bijgeleverde instructies is dat zo gebeurd.

12. Halterbank – Tunturi WB60 Halterbank

Tunturi WB60 Halterbank

Voor een uitgebreid workout-programma kies je een halterbank. De Tunturi WB60 halterbank heeft ook een leg curl functie. Zo kan je ook je benen trainen. En dat niet alleen; je rug, je borst, je triceps en biceps komen allemaal aan de beurt. Als we toch een minpuntje moeten noemen dan is dat de gewichten niet worden meegeleverd.

Tot slot

Het trainen van je beenspieren maakt een vast onderdeel uit van je complete workout. Ook thuis kan je je beenspieren oefenen met 8 effectieve beenoefeningen. Hamstringblessures komen veel voor bij sporters. Om het risico te verkleinen, doe je thuis best hamstringoefeningen. Wil je ook met je kuitspieren aan de slag? Wij hebben oefeningen voor je kuitspieren met apparaten en zonder. Train je consequent de verschillende spiergroepen in je benen, dan zal je daar veel baat bij hebben.