Zumba Workouts Voor Thuis

Zumba workouts voor thuis

Bij een Zumba workout word je uitgedaagd om al je dansmoves uit de kast te halen en jezelf goed in het zweet te werken. Dit doe je op meeslepende muziek en stimulerende aanmoedigingen waardoor de tijd voorbij vliegt. Voordat je er erg in hebt, heb je een intensieve workout achter je kiezen en ben je een halve kilo lichter.

Stoelen en tafels aan de kant, we gaan Zumba doen. In dit artikel ontdek de beste Zumba workouts die je thuis kan doen!

9 Leuke Zumba workouts voor thuis

Zumba is een soort aerobics dat gebaseerd is op Latijns-Amerikaanse dans. Het woord betekent zoiets als “snel bewegen” en “lol hebben”. Een uitstekende bezigheid dus. Thuis een Zumba workout doen is een zeer goed idee en er zijn verschillende soorten Zumba workouts te vinden op YouTube. Loop ze allemaal even (swingend) door en kies de workout die jou het leukste lijkt en ga enthousiast aan de slag in je eigen huiskamer!

1. Zumba Gold – Lekker simpel en niet te zwaar

Heb je nog nooit Zumba thuis gedaan en wil je eerst even rustig Zumba voor beginners doen? Dan is Zumba Gold voor jou! Ook geschikt voor de iets oudere sporters of mensen die wat voorzichtiger willen bewegen.

Op een rustig tempo kun je in deze gezellige Zumba Gold les wennen aan de Zumba danspassen en bewegingen. Ondanks dat de Zumba low impact is, zal je merken dat je gestimuleerd wordt door het enthousiasme van de instructrice.

2. Zumba Step – Nog steeds simpel maar wel iets zwaarder

Om thuis Zumba Step te doen heb je, uiteraard, een step nodig. Mocht je die niet hebben dan kun je de workout ook zonder step doen. Hij is dan iets minder intensief. Een eigen gefabriceerde step, of iets wat daarvoor door kan gaan, is natuurlijk ook prima. Maar echt alleen als deze stevig en veilig is. Niet te hoog en hij mag absoluut niet kunnen wegschuiven. Als je een step gebruikt tijdens deze workout, zorg er dan steeds voor dat je je hele voet (dus zowel de bal van je voet als je hiel) op de step plaatst.

Deze Zumba Step workout wordt letterlijk vanuit een huiskamer gegeven. De persoon die de workout voordoet, is erg enthousiast en houdt het tempo er lekker in. Een prima workout om te volgen zonder al te ingewikkelde dansstappen.

3. Zumba Toning – Dansen met gewichtjes en lekker intensief

Als je wel wil dansen maar niet van die dansende armbewegingen houdt, doe dan Zumba Toning. Je houdt tijdens deze workout kleine, lichte, dumbbells in je handen dus je hoeft geen draaiende dansbewegingen met je armen te maken. Gewoon stoer met je dumbells aan de slag en dansen. Een goede workout waarbij je je armen en schouders extra aan het werk zet.

Ook deze 30 minuten durende Zumba workout wordt vanuit een huiskamer gegeven. Niet al te ingewikkeld maar wel redelijk intensief. Worden de dumbells te zwaar voor je? Leg ze neer en volg de Zumba Toning workout verder zonder.

4. Zumba Fitness – Een pittige fitness workout met Zumba

Zumba en Zumba Fitness zijn eigenlijk hetzelfde: gewoon lekker bewegen op goede beats en veel calorieën verbranden. Heerlijk om jezelf in het zweet te werken.

Slechts 20 minuten maar wel goed en intensief. Het dans aspect is bij deze Zumba Fitness niet zo sterk aanwezig maar de calorieverbranding zal er niet minder om zijn. In deze workout zit een warming up en cooling down én de dame links achter laat de workout zien voor mensen die niet willen of kunnen springen.

5. Zumba Dance – Swingend zweten

Als je juist van dansen houdt en je geniet van de draaiende en swingende bewegingen die typerend zijn voor een Zumba workout, dan is Zumba Dance echt iets voor jou.

Een swingende Zumba Dance workout voor thuis

De drie dames in deze Zumba Dance les weten hoe ze moeten bewegen. De workout is niet heel ingewikkeld en biedt je een warming up en cooling down. Volg de dame rechts als je niet wil of kan springen.

6. Zumba Kids – Vrolijk vertier voor het hele gezin

Je kan natuurlijk niet vroeg genoeg beginnen met sporten. Een Zumba thuis workout voor kids is een sportieve activiteit die je met het hele gezin kunt doen. Een uitstekende manier om op zaterdagochtend (of vrijdagavond) het weekend te beginnen.

Deze Zumba Kids les is niet moeilijk. De danspassen en oefeningen worden goed uitgelegd. De Zumba Kids workout duurt ongeveer 13 minuten. Daarna volgt een extra dansworkout van nog eens 10 minuten.

7. Zumbini – Lekker gek doen op muziek

Als je echt iets leuks wilt doen met je peuter volg dan een Zumbini workout. Lekker gek doen op muziek, geluid maken en dansen samen met je kindje. Bij uitstek geschikt om te doen met je peuter van 12 – 36 maanden, maar oudere broertjes, zusjes (en ook opa’s en oma’s) zijn welkom.

Vrolijke filmpjes waarbij je enkel jezelf en jouw peuter nodig hebt. En iets om met je handen op te kunnen slaan. Een gezellig en sportief kwartiertje thuis voor de buis.

8. Zumba Sentao – Stoelendans maar dan anders

Bij een Zumba Sentao workout maak je gebruik van een stevige stoel zonder armleuningen. De stoel dient ter ondersteuning en om op te zitten tijdens oefeningen waarbij je voornamelijk de core van je lichaam aanpakt.

Deze Duitstalige Zumba Sentao workout is een volledige les met warming up en cooling down. Is jouw Duits niet meer wat het geweest is? Geen probleem, de taal der dans is universeel en de les is prima te volgen.

9. Aqua Zumba – Zumba in of naast het water

Voor Aqua Zumba heb je thuis een zwembad (of een heeeeele grote badkuip) nodig. Het voordeel van Zumba in het water is natuurlijk dat de meest simpele oefeningen extra intensief worden door de weerstand van het water. Een andere fijne bijkomstigheid is dat de impact op gewrichten in het water minder heftig is dan uit het water. Heb je geen zwembad? Je mag de workout natuurlijk ook gewoon in je woonkamer doen.

De instructrice geeft de Aqua Zumba les aan de rand van een zwembad dus je ziet goed welke bewegingen bij de workout horen. 40 minuten Zumba Aqua met warming up en een uitgebreide cooling down met rek- en strekoefeningen.

Andere manieren om aan Zumba te doen

Naast klassikale Zumba workouts, zijn er nog andere manieren waarmee je toegang hebt tot Zumba thuis. Ben je helemaal nieuw in de wereld van Zumba? Wellicht helpt het om je dan eerst een beetje dieper in te lezen. Dit uitgebreide stappenplan kan je daarmee op weg helpen. Ben je wel in voor een uitdaging? Probeer dan de volgende Zumba manieren. Ze zijn speels, laagdrempelig en hartstikke leuk voor de hele familie.

Zumba Nintendo Switch

Met Zumba uitdagingen via de Nintendo Switch kun je Zumba doen met vrienden en familieleden van over de hele wereld. Elkaar online uitdagen en je samen in het zweet werken. Super stimulerend natuurlijk! Bekijk hier het Zumba Fitness Burn It Up spel voor de Nintendo Switch.

Zumba Nintendo Wii

Minstens zo leuk is Zumba dansen met de Nintendo Wii. Ook is hier weer de mogelijkheid om het tegen elkaar op te nemen. Maar ook om in je eentje een gestructureerd workout programma af te werken. Jij dacht dat je een spelletje aan het spelen was? Vergeet het maar, er wordt gewoon keihard getraind! Hier vind je het Zumba Nintendo Wii spel.

Zumba online via YouTube (gratis)

Thuis online Zumba volgen kan uitstekend via diverse gratis YouTube filmpjes. In de vorige sectie met verschillende Zumba stromingen staan links naar deze online gratis workouts.

Zumba les (fysiek)

Thuis sporten en Zumba lessen volgen is super eenvoudig en laagdrempelig. Toch kan het zijn dat je af en toe die extra stimulans van de groep nodig hebt. Of misschien wil je juist even het huis uit om calorieën te verbranden. Als dat het geval is, dan kun je ongetwijfeld terecht bij een sportlocatie bij jou in de buurt. Google “Zumba” in combinatie met je woonplaats en je zult vast een locatie vinden.

Zumba DVD’s

Als je nog in het bezit bent van een DVD speler, dan kun je natuurlijk ook altijd gebruikmaken van Zumba instructie DVD’s. Het grote voordeel hierbij is dat je de DVD vertraagd kunt laten afspelen om de dansmoves langzaam te bekijken. Hier vind je de meest recente Zumba DVD’s.

Veelgestelde vragen over Zumba

Inmiddels ben je helemaal ondergedompeld in de wereld van Zumba. Mocht je toch nog ergens vraagtekens bij hebben, dan staan hieronder een aantal veelgestelde vragen mét antwoorden. Wellicht dat je na het lezen van dit stukje, écht een Zumba kenner bent!