Beste roeitrainer kopen in 2024

Beste roeitrainer kopen

Roeitrainers worden steeds populairder. Ook thuis kiezen mensen vaker voor een roeimachine. Wij helpen je bij het kiezen van een roeitrainer die het beste aansluit bij jouw doelen en budget. Ook adviseren wij jou waar je op moet letten bij het kopen van een roeiapparaat.

Waar is een roeitrainer goed voor

Een roeimachine is een veelzijdig fitnessapparaat, je traint zowel de conditie als de spieren. De roeibeweging bestaat uit drie fasen: de afzet, de trekfase en het terugrollen. Tijdens deze afzonderlijke fasen span je steeds een andere spiergroep aan. Zo train je je armen, buikspieren, rug en schouders. Ook je bilspieren en benen worden flink getraind door de verschillende bewegingen die je maakt.

De training is het meest effectief als je het roeien technisch goed uitvoert en dat vergt oefening. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, is roeien een trainingsvorm waarmee je snel conditie opbouwt en je spieren versterkt. Een roeiapparaat is een uitstekend hulpmiddel om af te vallen. In plaats van een intensieve training, kies je dan voor een langere workout, waarbij je op een rustiger tempo roeit. Om een complete workout te krijgen, wissel je de trainingsvormen af.

Waar let je op bij het kopen van een roeitrainer

Een roeitrainer voor thuis moet een minimale belasting hebben van 130 kilo. Ben je groot? Dan vallen kleinere roeitrainers af. Hoe langer de benen, hoe langer de rails van het zitvlak moet zijn. Je moet je benen volledig kunnen strekken. Een goede roeimachine van betere kwaliteit is vaak wat zwaarder. Een dubbele geleiding betekent, dat de roeitrainer stabieler staat. Let bij de aanschaf op de remtechniek en beslis zelf wat je prettig vindt; lucht, water of magneetweerstand. Een elektromagnetische roeitrainer heeft een langere levensduur. Als je op zoek bent naar een stil apparaat, kies dan niet voor een roeitrainer met luchtweerstand. Roeitrainers met een kwaliteitskenmerk ISO 9001/9002 en TUV klasse A zijn kwalitatief de beste apparaten. In de verschillende categorieën heb je een ruime keus aan trainingsmogelijkheden. Wil je op hartslag kunnen trainen en beschikken over verschillende trainingsprogramma’s? Ben je gevorderd en wil je trainen op wattage, waardoor je je kracht terugziet in vermogen? Ga dan voor een roeimachine met ergometer. Als je je trainingsresultaten terug wilt zien op je smartphone, kies je voor een apparaat dat gekoppeld kan worden met een app.

Soorten roeitrainers

Er zijn vier soorten roeimachines. Deze onderscheiden zich in de verschillende soorten weerstand:

Magnetische roeitrainer

De magnetische roeitrainer is de meest verkochte roeitrainer, omdat je met dit apparaat het meest nauwkeurig de weerstand kan instellen. Met een magneet die dichter of verder van het vliegwiel staat, bepaal je de weerstand. Je stelt dit bij via een elektronische trainingscomputer of een weerstandsknop.

Waterweerstand roeitrainer

Deze roeimachine werkt op water. Met een water roeitrainer boots je de natuurlijke roeibeweging het meeste na. Dat komt door de weerstand die natuurlijker aanvoelt. Daar staat tegenover, dat deze waterrowers vaak wat duurder zijn in aankoop dan andere soorten roeimachines.

Luchtweerstand roeitrainer

Als je je eigen tempo wilt bepalen is een windgeremd roeiapparaat de beste keus. De weerstand wordt bepaald door de kracht van de lucht. Deze apparaten produceren wel veel geluid. Hoe harder je gaat, hoe meer geluid.

Hydraulische roeitrainer

Hydraulische roeimachines vallen in de goedkoopste prijscategorie. De weerstand ontstaat door een cilinder gevuld met gas. Het gas in de cilinder zorgt voor de weerstand. Als je de stand van de cilinder verandert, verander je ook de weerstand. Het veranderen van de weerstand is vaak wat lastiger dan bij andere systemen.

Welke roeitrainer is de beste

Wat de beste roeimachine is, is afhankelijk van jouw budget en de intensiteit van je trainingen. Je keus heeft vooral te maken met het type weerstand dat je prettig vindt. De populairste roeimachines zijn magnetisch aangestuurd. Deze gaan lang mee en vergen weinig onderhoud. Wil je het natuurlijke gevoel van het roeien en heb je wat meer te besteden? Ga dan voor een roeimachine met waterweerstand. Naast de weerstand let je op de stabiliteit en of je de roeimachine makkelijk kan verplaatsen. Dit is belangrijk, als je niet zoveel ruimte hebt. Let ook op je lichaamsbouw. Is het apparaat geschikt voor jouw lengte en gewicht? Om het meeste uit je training te halen, kijk je naar de trainingsprogramma’s, aanwezigheid van een hartslagmeter en bluetooth aansluiting.

Top 10 beste roeitrainers

We helpen je op weg in de selectie van de beste roeitrainer. Hieronder vergelijken we de roeitrainers die het best uit ons onderzoek kwamen, en geven voor elke categorie het beste roeiapparaat aan. Ook bespreken we de voor- en nadelen. Op basis van deze review kom jij tot de keus voor het apparaat dat het beste bij jouw doelen en budget past.

  1. VirtuFit Row 450
  2. VirtuFit Ergometer Semi-Pro
  3. Tunturi Cardio Fit R20
  4. WaterRower shadow
  5. Concept2 Model D PM5
  6. Tunturi FitRow 70 Water
  7. VirtuFit Pro Water 1000
  8. VirtuFit Ultimate Pro 2 Ergometer
  9. FlowFitness Yarra M
  10. Tunturi FitRow 40

1. VirtuFit Row 450 – Beste Keuze

VirtuFit Row 450 roeitrainer

Beste basismodel

Wil je voor een beperkt bedrag thuis aan de slag met een roeitrainer van degelijke kwaliteit, dan is VirtuFit Row 450 de beste keuze. Voor een relatief lage prijs krijg je een roeitrainer met een aantal mooie functies. Ook al beschikt dit model niet over trainingsprogramma’s, de 10 weerstandsniveaus in dit model zullen ruim voldoende zijn om je trainingsdoelen te behalen. Qua gebruik en weerstand verschilt het eigenlijk weinig van de duurdere modellen. De roeitrainer voelt lekker solide aan bij het trainen. Sommige van de professionele roeitrainers maken nogal wat geluid bij gebruik, maar deze niet. Door een aantal slimme systemen in dit model train je comfortabel en stoor je tegelijk niemand in huis. Met een belastbaar gewicht van 130kg en een voldoende lange rail, is het roeiapparaat geschikt voor bijna iedereen. Bovendien heeft VirtuFit er met een inklapsysteem voor gezorgd dat je de Row 450 roeitrainer ook erg makkelijk in huis kan opbergen.

2. VirtuFit Ergometer Semi-Pro

VirtuFit Ergometer Semi Pro

Beste roeitrainer om af te vallen

Met deze ergometer train je op wattage, en dus is hij ideaal voor uithouding of om af te vallen. Het verlichte display toont je trainingsresultaten. Naast wattage zie je ook afstand, calorieverbruik, hartslag en tijd. Het apparaat produceert nauwelijks geluid. Met een maximaal belastbaar gewicht van 150 kilo is het geschikt voor mensen die wat zwaarder gebouwd zijn. Ook met een lengte tot twee meter is dit apparaat te gebruiken voor lange mensen. De roeimachine is opklapbaar, maar daar moet je wel een bout voor losdraaien. Een stevig apparaat voor een aantrekkelijke prijs en de beste keuze voor mensen die afvallen als doel hebben.

3. Tunturi Cardio Fit R20

Tunturi Cardio Fit R20 roeitrainer

Goedkoopste roeitrainer

Ben je op zoek naar een goedkoop geprijsd model maar toch een stil apparaat? Dan is deze Tunturi Cardio Fit R 20 met elastische weerstand wat voor jou. Het apparaat is eenvoudig in gebruik. Gezien het lichte gewicht van 15 kilo is dit apparaat makkelijk te verplaatsen en bovendien is het inklapbaar. Als je niet te zwaar wilt trainen, maar gewoon lekker aan je conditie wilt werken is dit een prima apparaat. Bij dit apparaat komt geen vliegwiel. Je benen komen daardoor tijdens de training minder aan bod. Dit is een compact apparaat tegen een vriendelijke prijs en is daardoor een goed instapmodel.

4. WaterRower shadow

WaterRower shadow roeimachine

Topklasse roeitrainer

De crème de la crème van de roeimachines, dat is de WaterRower. Het frame is gemaakt uit eiken hout en heeft daarmee een natuurlijke uitstraling. Het hout absorbeert trillingen en geluid. Het zitje ontlast je stuitje, waardoor je comfortabel zit. De dubbele rails zorgt ervoor dat je stabiel zit. De WaterRower kan staand opgeborgen worden, waardoor het weinig ruimte inneemt. Met een belastbaar gewicht van 400 kilo kan de shadow meer gewicht aan dan de meeste andere trainers. Het apparaat beschikt over tien trainingsprogramma’s en intervaltrainingen kan je doen op afstand, hartslag en tijd. Op het display volg je je voortgang. Voorkom algen door de watertank schoon te houden. Een roeimachine voor de professionele sporter in het hogere prijssegment, maar met navenante kwaliteit.

5. Concept 2 Model D PM5

Concept2 Model D PM5 roeitrainer

Beste roeitrainer (met app)

Deze roeitrainer kan zo in de sportschool staan. Het is een professioneel model. Ga je de roeitrainer intensief gebruiken en blijf je graag op de hoogte van je trainingsresultaten? Dan is dit model ook iets voor jou. Je verbindt de roeimachine met de speciale ErgData app. Zo kan je de voortgang volgen tijdens je training en na afloop je training analyseren. Met de LiveRowing app roei je wedstrijden tegen andere app gebruikers. Dit apparaat brengt je met veel functionaliteiten variatie in workouts en stelt je in staan om doelgericht te trainen. Nadeel is wel dat hij redelijk wat plaats inneemt thuis.

6. Tunturi FitRow 70 Water

Tunturi FitRow 70 Water roeitrainer

Beste koop water roeimachine

De Tunturi FitRow 70 Water is ook een roeitrainer met waterweerstand, maar deze is goedkoper dan de ander waterrowers Dit apparaat heeft dan ook ietsje minder trainingsmogelijkheden. Maar het is wel geschikt als je toch het natuurlijke gevoel van roeien wilt hebben en je de roeitrainer wilt gebruiken voor cardiotrainingen en om af te vallen. De roeimachine blijft stevig op zijn plek staan door het anti slip oppervlak. Een roeitrainer met waterweerstand wordt vaak gebruikt door de fanatiekere sporter, maar dan is het aantal trainingsmogelijkheden op deze trainer toch wat beperkt. Ook is het display niet verlicht, dit voel je dan weer in het geld dat je daarmee uitspaart. Wel kan je gewoon de machine verbinden met je hartslagmeter, om je workout goed op te volgen. Voor iedereen die wat minder te besteden heeft, maar toch een goede roeitrainer met waterweerstand zoekt, is dit een geschikt model.

7. VirtuFit Pro Water 1000

VirtuFit Pro Water 1000 roeitrainer

Beste fitness waterrower

Dit apparaat heeft zelfs een belastbaar gewicht van 227 kilo. De dubbele rails zorgt voor voldoende stabiliteit. Door de ergometer kan je goed in de gaten houden of je jezelf niet te zwaar belast. Ideaal in een revalidatieproces. Met een los verkrijgbare borstband kan je ook op hartslag trainen. De roeimachine is eenvoudig in elkaar te zetten. De ruime keus aan trainingsprogramma’s zorgen voor een afwisselende workout. Voor een waterweerstand roeitrainer is deze roeimachine aantrekkelijk geprijsd.

8. VirtuFit Ultimate Pro 2 Ergometer

VirtuFit Ultimate Pro 2 Ergometer roeitrainer

Beste koop professionele roeitrainer

De VirtuFit Ultimate Pro 2 Ergometer maakt het mogelijk om gericht te trainen op vermogen. Met een zithoogte van 50 centimeter is dit een hoge roeitrainer en is dus ook geschikt voor revalidatie. De enkele rails zorgt voor wat minder stabiliteit, maar dit wordt deels gecompenseerd door het gewicht van deze roeitrainer. Deze roeimachine is geschikt voor de fanatiekere sporter die ook op vermogen wil trainen. Houd er rekening mee dat je dit apparaat niet kan verbinden met je smartphone of tablet.

9. FlowFitness Yarra M

FlowFitness Yarra M roeitrainer

Beste koop roeitrainer met luchtweerstand

Deze roeimachine met luchtweerstand is de beste in zijn soort. Met de FlowFitness Yarra M bepaal je je eigen tempo. Deze roeitrainer is na je training makkelijk op te bergen en in te klappen. In je training breng je extra variatie aan door tegen de computer te racen. De enkele rails zorgt voor minder stabiliteit. Houd er rekening mee, dat je dit apparaat met twee personen moet monteren. Het zitje kan je instellen tot maximaal 39 centimeter hoogte. Dat is prettig als je wat minder makkelijk op kan staan.

10. Tunturi FitRow 40

Tunturi FitRow 40 roeitrainer

Beste goedkope roeitrainer

Zoek je een goedkoop instapmodel? Ga dan voor de Tunturi FitRow 40 met magneetweerstand. Via het scherm volg je je vorderingen en met de tablethouder kan je tijdens je training een film kijken. Het is makkelijk te monteren. Dit is het zusje van de Tunturi FitRow 50, met 8 weerstandsniveaus tegenover 16 van de FitRow 50. Voor de beginnende roeier is dit nog steeds meer dan genoeg. Dit compacte model maakt het een goede keus voor thuisgebruik terwijl je tot een lengte van 2 meter ook nog prima uit de voeten kan met dit apparaat.

Trainen met een roeitrainer

Besteed aandacht aan je techniek. Zo voorkom je blessures en haal je het meest uit je training. Je gaat zitten op het stoeltje en buigt je knieën. Je voeten zet je in de houders. Je buigt voorover en strekt je armen. De handgreep trek je vervolgens naar je toe. De grootste druk leg je op je benen en niet op je armen. Ook als je naar voren schuift, houd je je rug goed recht. Zorg dat je regelmaat houdt in je bewegingen, zo gaat het roeien makkelijker. Tijdens je training, train je zowel je armspieren als je beenspieren, maar ook je rug, je buik- en je bilspieren.

Soorten trainingen

Een roeiapparaat is geschikt voor conditietraining en krachttraining. Deze twee soorten trainingen wissel je af voor een volledige workout.
Je start je training met een rustige warming-up, vervolgens roei je tien minuten intensief, waarna je je tempo verlaagt. Na drie minuten verhoog je je tempo weer. Dit wissel je drie keer af. Je eindigt je training met een cooling down. Dit is een goede training om vet te verbranden. Train je al langer, dan verhoog je de weerstand op de roeimachine, zodat je training zwaarder wordt. Wil je meer spieren opbouwen? Doe dan een kortere training waarbij je een minuut intensief roeien afwisselt, met een minuut in rustig tempo. Een volledige training duurt dan ongeveer twintig minuten. Ben je een beginner? Wissel dan een minuut intensief roeien af met twee minuten in een rustig tempo. Na verloop van tijd bouw je je intensieve tempo’s en de duur van de training op. Zorg altijd voor een goede cooling down.

Afvallen met roeitrainer

Met een roeimachine spreek je meerdere spiergroepen tegelijkertijd aan en bouw je conditie op. Dit maakt het een efficiënt apparaat waarmee je relatief snel afvalt, in vergelijking met andere fitnessapparaten. Een roeibeweging kan je langer volhouden en dat maakt dat je meer vet verbrandt. Ben je rond de 75 kilo, dan verbrand je met een uurtje roeien tussen de 500 en 700 calorieën. De precieze hoeveelheid is afhankelijk van je gewicht en je trainingsintensiteit. Er zijn nauwelijks andere sporten waarmee je deze calorieverbranding bereikt in zo’n korte tijd.

Samengevat

Waar is een roeitrainer goed voor?

Een roeitrainer koop je als je je conditie wilt verbeteren en aan krachttraining wilt doen. Met een roeiapparaat doe je een complete workout en gebruik je meerdere spiergroepen.

Hoe kies je een roeitrainer?

Je kiest een roeimachine op basis van het doel dat je wilt bereiken. Eén van de belangrijkste keuzes is de soort weerstand waar je voor kiest. Het apparaat moet passen bij jouw lengte en gewicht en voldoen aan de trainingsmogelijkheden die jij zoekt.

Waar moet een roeitrainer aan voldoen?

Een roeitrainer voor thuis moet een minimale belasting hebben van 130 kilo. De rails moet lang genoeg zijn om je benen volledig te kunnen strekken. Zwaardere roeitrainers zijn vaak beter van kwaliteit en met een dubbele geleiding staat de roeimachine stabieler. De keuze voor de remtechniek is afhankelijk van wat je zelf prettig vindt.

Hoe gebruik je een roeitrainer?

Je gaat zitten op het stoeltje en buigt je knieën. Je voeten zet je in de houders. Je buigt voorover en strekt je armen. De handgreep trek je naar je toe. Ook als je naar voren schuift, houd je je rug goed recht.

Is een roeitrainer goed voor je rug?

Roeiers krijgen minder snel last van lage rugpijn dan niet-roeiers. Zorg wel voor een goede warming-up.

Is een roeitrainer goed voor de buikspieren?

Om te zorgen dat je in balans blijft, span je continu je buikspieren aan. Een roeitrainer is dus goed voor je buikspieren.

Kan je een roeitrainer gebruiken als je zwanger bent?

Tot je derde trimester kan je blijven roeien. Spreid je benen om ruimte te maken voor je buik en trek de hendel richting borst in plaats van richting buik.

Over Thuissporter

Gezond en slim sporten is iets dat je thuis heel goed kan. Wie zelf aan de slag gaat met fitness oefeningen thuis kan bij Thuissporter.nl specifieke informatie vinden voor het resultaat dat hij of zij wil behalen.