Beste crosstrainer kopen in 2024

Beste crosstrainer kopen voor thuis

Heb je weinig tijd of ga je niet graag naar de sportschool? Met een fitnessapparaat in huis kan je thuis aan de slag. Met een crosstrainer pak je alle spiergroepen aan en heb je een complete workout.

Weinig tijd? Ga door naar onze top 10 beste crosstrainers.

Wat is een crosstrainer

Een crosstrainer, of elliptical, bestaat uit een vliegwiel met daaraan twee loopplanken. Je staat met je voeten op deze planken en met je armen duw je tegen twee hendels. Je maakt daarbij een combinatie van fietsbewegingen, traplopen en de voor- en achterwaartse beweging van een roeimachine. Met dit apparaat pak je meerdere spiergroepen aan. Je billen, dijen en kuiten worden aan het werk gezet en met je armbewegingen train je je armen, borstpieren en schouders. Ook je buikspieren span je samen.

Met de crosstrainer ontlast je je rug en je knieën, terwijl je wel een volledige workout doet. Door deze volledige workout is het een goede manier om calorieën te verbranden en daardoor de strijd met de kilo’s aan te gaan. Je verbrandt hiermee ongeveer 700 calorieën per uur. Je kan kiezen voor een rustige training, maar ook interval en een hartslagtraining zijn mogelijk op een crosstrainer.

Voor- en nadelen van een crosstrainer

Over het grootste voordeel van een crosstrainer kunnen we kort zijn. Het apparaat onderscheidt zich doordat je meerdere spiergroepen tegelijk traint. Het is makkelijk in gebruik en daardoor een geschikt apparaat voor thuis. Je kan zo aan je training beginnen, zonder uitgebreide uitleg. Bovendien ontlast je je rug en knieën. Het apparaat neemt wel wat ruimte in beslag. Zorg dat het geen sta-in-de-weg wordt thuis. Er zijn ook crosstrainers die je in kan klappen. De training kan eentonig worden, omdat je steeds dezelfde bewegingen maakt. Zorg voor afleiding of daag jezelf uit met verschillende trainingen.
Wil je thuis trainen en daarbij een volledige workout doen? Met een crosstrainer hoef je niet meerdere apparaten aan te schaffen, maar train je met één apparaat meerdere spiergroepen tegelijk. Dit scheelt tijd en ruimte.

Waar let je op bij het kopen van een crosstrainer

Bij het kopen van een crosstrainer kijk je als eerste naar het maximale toegestane gewicht. Dit zegt meteen iets over de duurzaamheid van het apparaat. Kijk ook naar de materialen waar de crosstrainer uit bestaat. Plastic onderdelen zijn kwetsbaar. Kies voor een zwaardere crosstrainer met minder plastic onderdelen. Deze is stabieler. Een elektromagnetisch remsysteem is het meest duurzaam. Let ook op de lengte van de voetsteunen. Over het algemeen is een lengtepas van 40 centimeter prima. Als je langer bent, dan 1.80 meter, ga dan voor een lengtepas van 50 centimeter.

Aandrijving van de crosstrainer

Een zwaarder vliegwiel loopt constanter. Ga uit van een gewicht van minimaal tien kilo. Het vliegwiel van de crosstrainer kan aan de voor- of de achterkant zitten. De meeste sportscholen hebben crosstrainers waarbij het vliegwiel aan de voorkant zit. Je maakt hierdoor een rechtere beweging en dat zorgt voor minder belasting van je gewrichten. Bij een vliegwiel aan de achterkant maak je een rondere beweging. Hierdoor verbruik je meer energie, maar dit is wel een zwaardere belasting voor je gewrichten. Een vliegwiel aan de achterkant neemt minder ruimte in. Heb je thuis weinig ruimte, dan is dit het overwegen waard.

Workout op de crosstrainer

Trainen op een crosstrainer is laagdrempelig. Je stapt erop en je gaat aan de slag. Om meer uit je training te halen doe je een intervaltraining waarbij je in afwisselend tempo je training afwerkt. Dit is een goede manier om calorieën te verbranden. Met het weerstandsniveau regel je de intensiteit van je training. Hoe meer weerstandsniveaus, hoe meer diversiteit in je training. Kies je voor een crosstrainer met verschillende programma’s? Dan wordt op die manier het weerstandsniveau afgesteld. Sommige crosstrainers meten je hartslag via de handvaten. Deze informatie gebruik je tijdens een hartslagtraining. Zo kan je ook je training op een crosstrainer diverser maken.

Tips bij het kopen van een crosstrainer

Let bij het kopen van een crosstrainer dus op de duurzaamheid van het apparaat. Dat kan je voor een deel aflezen aan het gewicht. Kijk naar de aandrijving van de crosstrainer en probeer uit wat jij prettiger vindt. Wat het beste apparaat is, is ook mede afhankelijk van jouw budget en jouw wensen. In dit artikel helpen wij je bij je keuze en informeren we je over verschillende crosstrainers en de doelen die je hiermee kunt bereiken.

Top 10 beste crosstrainers

Wat voor jou de beste crosstrainer is, is afhankelijk van jouw doelen en je budget. Wij hebben voor elk doel en elk budget de beste crosstrainer geselecteerd.

Crosstrainer beste koop

Tunturi FitCross 40 Rear

Tunturi FitCross 40 Rear

Met een vriendelijke prijs onder de € 400 is de Tunturi FitCross 40 Rear een mooi instapmodel met 21 trainingsprogramma’s en de mogelijkheid van hartslagmeting via de hendels. De brede pedalen zijn verstelbaar en kunnen daardoor door meerdere mensen tegelijk gebruikt worden. Het display geeft tijd, afstand, snelheid, hartslag, wattage en calorieverbruik weer. Door de wieltjes, rijd je het apparaat na je training makkelijk aan de kant. De elektronische weerstandsregeling reageert niet meteen, maar dat is vooral een kwestie van wennen. Het apparaat is geschikt voor regelmatige, maar niet te intensieve trainingen. Bij zwaardere trainingen hoor je een piepgeluid, dat op een gegeven moment gaat irriteren.

Beste goedkope crosstrainer

VirtuFit CTR 1.2i

VirtuFit CTR 1.2i

De VirtuFit CTR 1.2i behoort met een prijs van ongeveer € 300 tot de goedkopere crosstrainers. Dat is aan de mogelijkheden van dit apparaat niet te merken. Het is in te stellen op een wattage tussen 10 en 350 Watt. Hiermee is het geschikt voor lichte (revalidatie)trainingen en zware trainingen. Je kan kiezen voor programma’s of handmatig weerstanden instellen. Via Bluetooth leg je verbinding tussen je crosstrainer en de iConsole app. Je bidon kan je kwijt in de bidonhouder. Met de verstelbare pedalen is de VirtuFit CTR 1.2i een veelzijdig en betaalbaar apparaat voor het hele gezin. Zorg wel voor een verlengsnoer. Het bijgeleverde snoer is kort en om het toestel aan te sluiten op de computer heb je wel een stopcontact nodig.

Beste crosstrainer voor beginners

VirtuFit iConsole Total Fit Ergometer

VirtuFit iConsole Total Fit Ergometer

De VirtuFit iConsole Total Fit Ergometer is qua prijs een middenklasser. Met 32 weerstandsniveaus is dit apparaat ruim voorzien. Toch is dit apparaat voor de meer gevorderde sporter minder geschikt, omdat het maximaal instelbare vermogen niet zo hoog is. De anti-slippedalen voorkomen dat je uitglijdt. Je tablet kan je kwijt in de tablethouder. Zo kan je films kijken terwijl je traint. Ook een uitgelezen crosstrainer voor langere mensen.

Tunturi FitCross 50i Rear crosstrainer

Tunturi FitCross 50i Rear

Ook de Tunturi FitCross 50i Rear is een mooi middenklasse apparaat. Dit apparaat is 10 centimeter smaller en daarmee wat compacter. Het grootste verschil zit in de paslengte met 81 centimeter voor de Tunturi en 47 centimeter voor de VirtuFit. Dit maakt dat je op de Tunturi intensiever kan trainen. Daar tegenover staat dat het vliegwiel van de VirtuFit een stuk zwaarder is, waardoor je training comfortabeler is. Voor de intensievere training raden wij de Tunturi aan. Wil je niet zo intensief aan de slag, ga dan voor de VirtuFit vanwege het zwaardere vliegwiel.

Beste professionele crosstrainer

Bowflex Max Trainer M7i crosstrainer

Bowflex Max Trainer M7i

De Bowflex Max Trainer M7i is het topmodel van de Max Trainers. Het heeft een voorwaarts vliegwiel en is heel geschikt voor intensieve intervaltrainingen. De paslengte is met 41 centimeter wel wat kort. Je hebt ruim de tijd nodig om het apparaat te monteren, maar dan heb je ook wat. Het beschikt over leuke extra’s, zoals een hartslagmeter, bidonhouder, een tablethouder en Bluetooth synchronisatie. Het apparaat is met een lengte van 117 centimeter en een breedte van 63,5 centimeter heel compact. De Bowflex heeft een prachtig ontwerp met veel mogelijkheden voor mensen met wat meer te besteden.

Beste inklapbare crosstrainer

ProForm Smart Strider 495 CSE

ProForm Smart Strider 495 CSE

We hebben eerder besproken, dat een crosstrainer veel ruimte in kan nemen. Dit probleem los je op met de aanschaf van een inklapbare crosstrainer. Zo bespaar je veel ruimte. De ProForm Smart Strider 495 CSE is zo’n inklapbaar apparaat. Je kan het verticaal in de kast opbergen. Het apparaat beschikt niet over hartslagprogramma’s, dit maakt je training minder efficiënt. Deze crosstrainer heeft een vast stuur, zodat je je bovenlichaam kan laten rusten en alleen je onderlichaam traint. Met de gemotoriseerde magnetische weerstand pas je de weerstand aan, zonder dat je je training hoeft te stoppen. Eén van de weinige inklapbare crosstrainers voor als je weinig ruimte hebt.

Beste compacte crosstrainer

Flow Fitness Avoriaz iConsole

Flow Fitness Avoriaz iConsole

Kijk bij de aanschaf ook naar de afmetingen van een crosstrainer. Zeker als je klein behuisd bent. De Flow Fitness Avoriaz iConsole is compact, maar vergis je niet, ook voor mensen van meer dan gemiddelde lengte is dit apparaat toch geschikt. Het heeft daarnaast een belastbaar gewicht van 135 kilo en het vliegwiel zit aan de achterkant. Drie van de 24 programma’s zijn hartslaggestuurd. Er wordt alleen geen hartslagband meegeleverd. De montage moet je met twee mensen doen. Deze crosstrainer is niet in te klappen, maar is alsnog heel compact. Heb je ruimte van 2 meter bij 1 meter beschikbaar, dan is dat al voldoende.

Beste crosstrainer voor thuis

Tunturi FitCross 150i Front

Tunturi FitCross 150i Front

De wattagemeter op de Tunturi FitCross 150i Front laat zien hoeveel kracht je levert. Dat is niet het enige. Met de 20 programma’s kan je veel verschillende trainingen doen. Het vooraangedreven vliegwiel zorgt voor een natuurlijke beweging. Voor de montage heb je wel twee personen nodig. Met een afmeting van 185x66x173 centimeter heb je ook voldoende ruimte nodig om het te stallen. Met een maximaal belastbaar gewicht van 150 kilo is deze crosstrainer voor veel mensen geschikt. Het vliegwiel met een gewicht van 18 kilo zorgt voor voldoende stabiliteit. Dit is een zeer degelijke crosstrainer voor thuis.

Beste crosstrainer om af te vallen

NordicTrack E 400

NordicTrack E 400

Inmiddels weet je dat de crosstrainer door de volledige workout één van de beste fitnessapparaten is om af te vallen. De NordicTrack E 400 is een betaalbaar fitnessapparaat voor thuis. Op dit toestel kan je als trainingsdoel een minimaal aantal te verbranden calorieën ingeven. Geschikt voor de beginner en voor de gemiddelde gebruiker die wil afvallen. Met 20 weerstandsniveaus heb je voldoende trainingsmogelijkheden om calorieën te verbranden. Het apparaat is makkelijk in elkaar te zetten in ruim een uur. Het vliegwiel van 12 kilo biedt voldoende stabiliteit. De voetlengte is aan de kleine kant met iets meer dan 40 centimeter. Dit apparaat is minder geschikt als je langer bent dan 1.80 meter.

Beste crosstrainer step

Bowflex Max Trainer M5

Bowflex Max Trainer M5

Dit apparaat is een combinatie van een stairclimber en een crosstrainer. De Bowflex Max Trainer M5 is compact en is gericht op korte intensieve trainingen. Je bent weinig tijd kwijt en verbrandt veel calorieën. Het is achterwaarts aangedreven en kent 16 weerstandsniveaus. Door de luchtweerstand houd je het koel tijdens je training. Het nadeel is, dat dit wel zorgt voor relatief veel geluid. Met de borstband kan je je gegevens op het display afleveren en met de speciale Max app kan je ook je voortgang volgen. Ben je goed getraind en wil je op een snelle manier aan je conditie werken? Dan is de Bowflex Max Trainer M5 wat voor jou. Begin er niet aan als je rustig wilt sporten.

Trainen op een crosstrainer

Net als met elk fitnessapparaat haal je het meeste uit je training als je het apparaat goed gebruikt. Het voordeel van een crosstrainer is, dat het weinig uitleg behoeft. Als je minimaal drie keer per week traint, zal je snel verbetering zien. Een half uurtje trainen is voldoende. Wissel het weerstandsniveau af tijdens je oefeningen waarbij je begint met een lager weerstandsniveau en dit opvoert. Maak ook afwisselend voorwaartse en achterwaartse bewegingen met je benen. Doe hetzelfde met je armen, waarbij je de ene serie met je armen de hendels wegduwt en de volgende serie de hendels naar je toetrekt.
Als je wilt afvallen, moet je ervoor waken dat je hartslag niet te hoog wordt. Dit doe je door op lage weerstand te trainen en met hoge snelheid. Wissel dit af met één of twee keer per week een intervaltraining, waarbij je een hoge en lage intensiteit tijdens je training afwisselt.

Alternatieven voor een crosstrainer

Ben je nog niet zeker van de keuze voor een crosstrainer? Hieronder informeren wij je over alternatieve fitnessapparaten.

Loopband

Ben je een fanatieke hardloper en wil je in alle weersomstandigheden je training blijven voortzetten? Met een loopband kan je zowel je duurloop als je intervaltraining doen. Heb je een knieblessure of last van je rug? Dan is een crosstrainer een goed alternatief om deze lichaamsdelen te ontzien. Beide apparaten zijn voor het verbeteren van je uithoudingsvermogen goed vergelijkbaar.

Roeitrainer

Waar een crosstrainer al zorgt voor een uitgebreide training is dit met een roeitrainer nog meer het geval. Je workout is nog completer met een roeitrainer. Het vergt wel een goede techniek en is daardoor minder laagdrempelig dan een crosstrainer. Ook is dit apparaat lastiger op te bergen, omdat het niet in te klappen is.

Hometrainer

Met een hometrainer boots je fietsbewegingen na. Ben je meer een fietser, dan een hardloper, kies dan vooral voor een hometrainer. Wil je afvallen en dus meer calorieën verbranden? Schaf dan een crosstrainer aan. Met een hometrainer belast je alleen je beenspieren, dit zorgt voor een minder intensieve training dan een crosstrainer. Wel zal je sterkere beenspieren ontwikkelen, omdat daar de focus ligt. Beide apparaten zijn goed te gebruiken in een revalidatieproces, omdat je lichaam niet te zwaar belast wordt.

Over Thuissporter

Gezond en slim sporten is iets dat je thuis heel goed kan. Wie zelf aan de slag gaat met fitness oefeningen thuis kan bij Thuissporter.nl specifieke informatie vinden voor het resultaat dat hij of zij wil behalen.