Zo kies je de perfecte turnmat voor thuis

Turnmat voor thuis

Wil jij turnen of wilt jouw kind leren turnen? En wil je thuis ook kunnen oefenen? Dat kan heel goed, maar het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je een goede ruimte creëert waar je veilig de turnoefeningen kunt doen. Zo is het belangrijk dat er geen kasten naast je staan waar je tegenaan kunt vallen en dat je een fijne ondergrond hebt. Er zijn heel wat geschikte turnmatten beschikbaar voor thuisgebruik, en ze hebben allemaal andere eigenschappen, waardoor elk type mat voor andere turnoefeningen geschikt zijn.

In dit artikel beschrijven we per mat wat je er precies mee kunt doen, zodat jij de juiste turnmat snel in huis kunt halen en ermee aan de slag kunt gaan!

Airtrack of luchtmat

Een Airtrack is zonder twijfel de beste mat om op te leren turnen. Het is een opblaasbare turnmat voor thuis die best wel dik is. Het lijkt eigenlijk een beetje op een luchtkussen. Hierdoor kun je hoog springen en kun je het toestel vloer erg goed thuis oefenen. Zo kun je bijvoorbeeld je acrobatische elementen oefenen zoals de radslag, arabier en overslag, maar je kunt ook sprongen oefenen zoals een spagaatsprong of een hele draai. Op een Airtrack staan lijnen geprint zodat je de sprongen goed kunt oefenen voor op de balk. Doordat je goed veert op deze opblaasbare turnmat is het makkelijker dan op de grond of balk en je komt ook een stuk minder hard neer. Deze turnmat is ook goed om salto’s op te oefenen. Zorg ervoor dat je altijd je kin op je borst houdt met een salto en begin eerst met een zweefrol. Als beginner kun je op een Airtrack beginnen met een koprol en handstand. Daarna kun je een radslag en arabier oefenen. Probeer na je arabier een kaats te krijgen, zodat je er later iets achteraan kunt doen.

Opvouwbare gymnastiekmat

Een gymnastiekmat is een dikke turnmat ideaal voor thuis. Hij is een stuk dikker dan een yoga-of fitnessmat en is daardoor ook een stuk zachter om op te landen. Deze turnmat is ook stoot absorberend en anti-slip, waardoor je hier goed nieuwe elementen op kunt oefenen zonder dat hij wegglijdt. Daardoor kun je op deze turnmat goed een handstand, radslag en flikflak oefenen. Als beginner is het handig om de mat tegen een muur te leggen en zo een handstand te oefenen. Als je dit uiteindelijk goed kunt, kun je de handstand los doen op deze mat. Aangezien deze turnmat dik genoeg is, zul je minder hard vallen. Zorg er natuurlijk wel voor dat er iemand bij staat zodat je opgevangen kunt worden als je valt. Deze matten zijn er ook in verschillende maten en zijn geschikt voor kinderen en volwassenen. Bovendien is deze mat opvouwbaar, waardoor je hem ook goed kunt opbergen. Dit is natuurlijk erg handig als je thuis wilt turnen. Als je een tuin hebt en het mooi weer is kun je zo’n dikke turnmat buiten leggen. Dan kun je namelijk aanrennen en zo een arabier doen op de mat. Dan lijkt het heel erg op een vloer zoals je tijdens turntrainingen hebt. Je kunt dan ook heel goed spagaatsprongen oefenen met een sprong erachteraan.

Aerobic mat

Een Aerobic mat is dun, maar ook erg flexibel en goedkoop. Ze zijn makkelijk in huis op te bergen en uit te vouwen, wat handig is als je wilt turnen in een kleine ruimte. Op een Aerobic mat kun je goed je splitten en spagaten oefenen, want het is fijner om dat op een mat te doen dan op de grond. De split en spagaat zijn belangrijk voor heel veel turnelementen, zoals een radslag of spagaatsprong. Daarnaast staan er ook een aantal oefeningen op deze mat wat ideaal is als beginner. De oefeningen staan erop uitgelegd, waardoor je ze goed kunt uitvoeren. Er staan zowel krachtoefeningen op als flexibiliteitsoefeningen, welke beide belangrijk zijn om te leren turnen.

Puzzelmatten

Puzzelmatten zijn ideaal om de vloer in je huis te beschermen tijdens het turnen. Als je turnt spring je natuurlijk best wel veel op de vloer en dat kan vervelend zijn als je onderburen hebt. Met deze matten wordt het geluid gedempt. Bovendien zijn puzzelmatten ook geschikt om op te liggen, zodat je hier fijn je krachttraining op kunt doen. Als je gewichten gebruikt tijdens de krachttraining blijft de vloer ook prima beschermd. Puzzelmatten kun je aan elkaar leggen, waardoor je zelf de vorm van de kamer kunt maken om de ruimte helemaal te bedekken. Je kunt dus ook bijvoorbeeld meerdere puzzelmatten achter elkaar leggen waardoor je elementen op een lang stuk achter elkaar kunt oefenen. Op deze manier kun je een radslag en arabier achter elkaar doen. Je kunt deze matten ook in een groot vierkant aan elkaar leggen, zodat je de vierkante vloer namaakt. Als je al een vloeroefening hebt kun je deze hierop oefenen of je kiest een nieuw muziekje uit en maakt een nieuwe vloeroefeningen. Deze mat kun je namelijk goed gebruiken om de danspasjes op te oefenen zonder dat je jezelf pijn doet.

€24,90
op voorraad
Fitnessapparaat.nl

Fitnessmat

Een fitnessmat is iets dikker dan een yogamat en dempt dus ook iets beter als je springt. Ook hier kun je goed krachttraining op doen tijdens je warming-up en cooling-down. Daarnaast kun je hier goed sprongen op oefenen voor op bijvoorbeeld de balk of vloeroefening. Deze mat is net iets zachter dan de vloer, zodat je minder snel blessures oploopt. Begin met een streksprong en hurksprong, daarna kun je een hele draai en spagaatsprong oefenen. Deze sprongen zijn eigenlijk de basis. Zoek filmpjes en voorbeelden op, zodat je weet hoe het moet. Het is altijd belangrijk om met gebogen knieën te landen, zodat je ze niet bezeert. Probeer ook in een rechte lijn te landen, zodat je de sprongen ook later op de balk kunt doen.

Yogamat

Een yogamat is eigenlijk de meest eenvoudige mat. Het is een vrij dunne mat die vaak wordt gebruikt om thuis te sporten. Je kunt hier heel goed je buikspieroefeningen op doen zonder dat je rug pijn gaat doen op de vloer. Krachttraining is namelijk erg belangrijk om goed te kunnen turnen. Een yogamat geeft net een zachtere ondergrond, waardoor je langer kunt blijven trainen. Ook zorgt het ervoor dat je meer grip hebt als je bijvoorbeeld gaat opdrukken, want het glijdt niet weg. Een yogamat is dus ook goed om bijvoorbeeld te planken, wat een goede oefening is voor de brug. Een warming-up is erg belangrijk bij turnen, want je moet je spieren goed opwarmen voordat je handstanden en radslagen gaat doen. Verzin bijvoorbeeld een aantal krachtoefeningen zoals sit-ups, squats en planken en doe deze dan in een circuit achter elkaar. Hierna neem je even pauze en dit herhaal je dan een aantal keer. Op een yogamat kun je niet echt goed turnelementen op oefenen, want daarvoor is een yogamat te dun.

Beslis dus waarvoor jij een turnmat wilt

Wil je thuis turnen en wil je de geschikte turnmat aanschaffen om je turnoefeningen op te doen? Ga je voornamelijk krachttraining en flexibiliteit oefenen dan is een dunne Yoga of fitnessmat voldoende. Het is vooral handig om altijd zo’n matje bij de hand te hebben, zodat je minder snel last krijgt van je rug, polsen en schouders. Een dikkere mat als een Aerobicmat of een opvouwbare gymnastiekmat is ideaal om turnelementen op te oefenen, omdat je veel minder hard valt. Als je dit niet hebt kun je eventueel een matras gebruik om een salto te oefenen bijvoorbeeld. Echter, je kunt hier geen radslagen of handstanden op doen, want dat is slecht voor je polsen. Een Airtrack is eigenlijk veruit de beste turnmat voor thuis, ze is ook voor alle doeleinden goed. Je kunt hier natuurlijk ook je krachttraining op doen. Een opblaasbare turnmat als de Airtrack is het beste om de acrobatische elementen op te oefenen zoals de radslagen en arabieren. Beslis dus waarvoor jij een turnmat wilt en koop dan de mat die je hiervoor nodig hebt.

Over Thuissporter

Gezond en slim sporten is iets dat je thuis heel goed kan. Wie zelf aan de slag gaat met fitness oefeningen thuis kan bij Thuissporter.nl specifieke informatie vinden voor het resultaat dat hij of zij wil behalen.