Zo kies je de perfecte thuis fitness set

Thuis fitness set

Thuis sporten heeft het voordeel dat je je niet hoeft te verplaatsen naar de sportschool om een volwaardig workout schema te volgen. Als beginner of gevorderde kan jij thuis alle mogelijke fitness oefeningen doen die zullen zorgen dat je zal afvallen, aan kracht wint of je conditie verbetert.

Maar welke benodigdheden zijn er om thuis aan je fitheid te werken? Door de populariteit van thuis workouts zijn er heel wat workout spullen en fitnessapparaten die trainen efficiënter maken.

Ga je aan de slag met fitness, schaf dan de juiste set aan. Zo neem jij meteen een voorsprong in het bereiken van je doel.

Op deze pagina ontdek je welke set aan attributen jij nodig hebt om thuis optimaal aan fitness te doen.

Fitness mat

De fitnessmat is essentieel voor een thuis training. Oefeningen doen op een harde vloer voelt niet lekker en is niet goed voor je lichaam. De meeste workouts kunnen ook op een vloermat natuurlijk maar er speelt een psychologisch element mee bij trainen op een fitnessmat; het is jouw plekje waar je lichaam en geest weet dat het aandacht krijgt. Onderbewust zal je dus graag naar deze plek gaan – een fitness mat uitrollen en daarna weer opbergen voelt aan als een persoonlijk ritueel, waardoor je meer aan fitness doet. Heb je nog geen fitness mat thuis, bestel er dan hier eentje. Je gebruikt ze bijna voor alle workouts, en je kan ze bovendien overal naartoe nemen.

Set resistance bands

Resistance bands zijn elastieken gemaak uit rubber en zijn een fitness attribuut waar je enorm veel oefeningen mee kan doen. Voor elke spiergroep zijn er gerichte bewegingen. Met resistance bands creëer je extra weerstand op deze bewegingen en laat je je spieren harder werken, vandaar ook wel de naam weerstandsbanden. Benen, billen, rug, armen, schouders trainen, het gaat thuis allemaal met een set resistance bands. Belangrijk om weten is dat er varianten zijn van resistance bands. Je hebt namelijk elastieken gemaakt uit uit rubber of stof. Hier ontdek je de mogelijkheden van resistance bands.

Resistance bands

Resistance band kan je zien als fitness- en sportelastieken gemaakt uit stof of rubber. Elke band heeft zijn eigen weerstand, daarmee kan je oefeningen verzwaren alsof je gewichten zou bij of af nemen. De weerstandsbanden uit stof gemaakt zijn zachter op de huid, en zijn bedoeld voor been en bil oefeningen. De resistance bands gemaakt uit rubber of elastiek zijn dankzij hun rekbaarheid gemaakt voor oefeningen voor het hele lichaam.

Weerstands tubes

Door de populariteit van thuis sporten zijn resistance band zich steeds gaan ontwikkelen en zijn er de weerstands tubes ontstaan. Dit zijn rubberen buizen die net als een elastiek weerstand geven. Weerstands tubes hebben wisselbare handvaten waardoor ze comfortabeler om vast te nemen dan gewone resistance bands. Hierdoor zijn ideaal voor een stevige krachttraining bij je thuis.

Dumbbell set

Om thuis je oefeningen te verzwaren zijn een set dumbbells enorm handig. Door gewichten in je handen vast te nemen maak je oefeningen als squats voor de benen of bicep curls voor de armen veel zwaarder. Spieren gaan door de gewichten harder moeten werken en ze komen sneller tot het punt van uitputting. Dit betekent dat je met dumbbells thuis effectief en hard kan trainen. Zowel voor conditie, kracht als cardio training. Met een fitnessbank breng je een krachttraining naar een nieuw level.

Fitnessbank

Op een fitnessbank doe je voornamelijk oefeningen met gewichten als dumbbells of barbells maar je kan er ook oefeningen mee zonder gewichten. Zo is een trainingsbank erg handig om je buikspieren te trainen. De bank kan in incline of decline stand onder een hoek worden gezet waardoor je meer oefeningen kan maken en een extra dimensie geeft aan krachttraining.

Aerobic Barbell set

Een barbell is een attribuut dat bestaat uit een lange stang die je met twee handen vast neemt. Aan de uiteinden van de stang plaats je gewichten naar keuze zodat je je oefeningen zo zwaar maakt als je wil. Enkele populaire oefeningen met een Aerobic barbell set zijn de squat (benen), deadlift (hamstrings), barbell curl (armen), bench press (borst) en de hip thrust (billen). Naast krachttraining worden barbells ook gebruikt bij verschillende workout vormen, zoals Aerobic en Body pump.

Suspension trainer

Een suspension trainer is een attribuut die je oefeningen laat doen met je eigen lichaamsgewicht. Het voordeel van fitness met een suspension trainer set is de lage impact op je lichaam; er komt minder druk op je gewrichten en er is daarom veel minder kans op kwetsuren dan wanneer je andere attributen gebruikt. Tegelijk zal je lichaam zich tijdens de oefeningen stabiel moeten houden, je core spieren zijn daardoor dus voortdurend geactiveerd. Deze functionele bewegingen zorgen ervoor dat altijd meerdere spieren aan het werk zijn.

De oefeningen bevorderen je balans en coördinatie maar zijn geschikt voor het behalen van elk doel: kracht, spieren kweken of afvallen. Door het tempo tijdens de oefeningen te verhogen zal je ook je uithouding en cardio met een suspension trainer kunnen verbeteren.

Er zijn eindeloos veel oefen variaties te maken met een suspension trainer. De oefeningen zijn uit te voeren op ieders niveau. Waar je ook bent je neemt dit attribuut overal mee naartoe waardoor je makkelijk thuis, buiten, op vakantie of in de gym met de suspension trainer een full body workout kan doen.

De meest gekende suspension trainer is die van TRX maar er zijn ook verschillende alternatieven beschikbaar. Hieronder kan je kiezen uit een aantal sets.

Fitnessbal

Een fitnessbal – ook wel gymball genoemd – zijn grote ballen gemaakt uit rubber waarmee je je lichaam versterkt door je houding, stabiliteit en balans te verbeteren. Het is een fitness attribuut die je in elke sportschool terugvindt. Maar ken je ook de voordelen van dit attribuut in huis te hebben? Allereerst is op een gymball zitten enorm goed voor je rugspieren en de gezondheid van je wervelkolom. Het is dus ideaal om thuis aan een goede houding te werken terwijl je aan tafel of aan je bureau te zit.

Een fitnessbal is ook een essentieel attribuut in je fitness set. Je brengt er leuke variatie mee in je workout en je kan er diverse oefeningen mee verzwaren. Bovendien neemt het thuis niet veel plaats in beslag.

Je gebruikt een fitnessbal als vervanger van een bankje. Doe er bijvoorbeeld een zittend (schouders) of liggende dumbbell press (borst) mee. Verder neem je de bal vast om een oefening als een squat te verzwaren. De inspanning om de bal in de lucht te houden en het extra gewicht zorgt dat je meer kracht moet zetten en bij de oefeningen meerdere spieren tegelijk activeert. Ook voor de buik, been en rugspieren zijn er eindeloos veel goede oefeningen te doen met een fitnessbal. Enkele bekende oefeningen zijn de hamstring curl (benen), de sit up (buik), en de back extension (rug). Haal dit multifunctioneel attribuut dus in huis om je stabiliteit kracht en soepelheid te oefenen en je lichaam in gezonde balans houden.

Enkel- en polsgewichten

Een volgend attribuut dat bij een fitness set hoort zijn enkel- en polsgewichten. Het zijn zoals de naam het zelf zegt gewichten die je rond je armen en benen bindt om de bewegingen die je maakt tijdens de oefeningen te verzwaren. Ze nemen niet veel plaats in en zijn dus makkelijk thuis op te bergen. De extra weerstand die je ermee creëert tijdens je oefeningen zorgt ervoor dat je spieren harder gaan werken en je je lichaam harder traint. Meer variatie, extra calorieën verbranden en dus; sneller resultaat! Je gebruikt enkel- en polsgewichten bij fitness, kracht en cardio oefeningen, maar ook bij Aerobics, Pilates, Bodypump en andere disciplines.

Aerobic step

Doe je aan step Aerobics dan heb je vast je eigen stepbank thuis. Ook bij vele andere fitness vormen waaronder Zumba en Bodypump wordt een Aerobic step gebruikt. Met een stepbank kan je bovendien erg goede HIIT trainingen doen. Een sterk voordeel; dit attribuut vergt niet veel plaats in huis, maar kan daarentegen voor verschillende workouts gebruikt worden. De bekendste focusgebieden die je oefent met een step zijn benen, billen en heupen, en uiteraard je conditie. Maar een step kan ook een handig attribuut zijn om te variëren bij krachtoefeningen voor borst en armspieren. Verwacht bij een workout op een Aerobic step veel calorieën te verbranden. Buiten een mooie lijn zal je er uiteindelijk je uithoudingsvermogen mee verbeteren.

Kies voor thuis een compacte Aerobic steps die eenvoudig in gebruik is en makkelijk weer bij je kan opbergen. We maakte hieronder een selectie van de best opties.

Springtouw

We kennen allemaal de springtouw uit onze kindertijd, of van de boxer die opwarmt bij zijn bokstraining. Maar vaak vergeten we hoe gezonde touwtje springen wel is. Omdat je er op hoge intensiteit en op lage belasting mee traint is het een echte calorieën verbrander. Het geeft je een full body workout want je hele lichaam gaat ermee aan de slag. Een springtouw is daarom een toegevoegde waarde bij elke fitness set.

Fitness hoelahoep

Een fitness hoepel is een attribuut om variatie te brengen in je bewegingen en workouts. We maken allemaal te vaak alleen lineaire bewegingen, met een hoepel verbreek je deze ongezonde gewoonte. De hoelahoep-beweging doe je vanuit je buik en rug terwijl je de heup laat bewegen. Het is een hele leuke manier om aan je figuur te werken. De moderne versies van een hoepel bestaan uit 6 delen die je makkelijk in- en uit elkaar klikt. Prima thuis weg te bergen dus!

Pilatesring

Doe je graag aan Pilates of Yoga, of wil je het misschien graag ontdekken? Dan is een Pilatesring – ook wel fitness ring genoemd – een essentiële accessoire. De oefeningen waar een Pilatesring gebruikt wordt zijn gericht op het versterken en verlengen van de diepe spieren in je lichaam. Benen, billen en de core, je maakt ze sterker en leniger met behulp van gecontroleerde oefeningen met de Pilatesring. De ring plaats je bijvoorbeeld tussen je benen om je billen dijspieren te verstevigen. De weerstand van de fitness ring bepaal je zelf door de ring met benen (of handen) in te drukken. De ring buigt meer naarmate je kracht zet. 

€14,90
op voorraad
Bol.com

Deurtrainer

Ben je iemand die wel eens aan krachttraining doet dan is een deurtrainer bij je thuis erg handig. Je hebt pull up bars of optrekstangen die makkelijk te bevestigen zijn aan de deur. Deze zijn handig om je bovenlichaam te trainen. Door je op te trekken kan je je armen, borst en rug versterken. Omdat ze aan je deur hangen loop je er regelmatig langs en ga je mogelijks meer trainen.

Over Thuissporter

Gezond en slim sporten is iets dat je thuis heel goed kan. Wie zelf aan de slag gaat met fitness oefeningen thuis kan bij Thuissporter.nl specifieke informatie vinden voor het resultaat dat hij of zij wil behalen.