Thuis leren turnen met deze turnoefeningen

Thuis turnen

Je hebt vast wel eens een turnvideo gezien waarin turners en turnsters de meest bizarre oefeningen laten zien. Het ziet er zo gaaf uit, al die salto’s op de vloer of trucjes op de balk. Wil jij dit zelf leren of wilt jouw kind dit graag leren? Of wil je nog beter worden in turnen? Turnen kan thuis namelijk ook. In dit artikel geven wij jou een aantal tips en oefeningen om thuis te leren turnen.

Warming up

Krachttraining mag niet ontbreken

Turnen is een sport waar je veel kracht voor nodig hebt. Dit kun je makkelijk thuis oefenen door middel van verschillende oefeningen. Doe regelmatig krachtoefeningen die je benen, buik en armen trainen. Verzin bijvoorbeeld een reeks oefeningen en voer deze dan achter elkaar uit in een krachtrondje. Neem dan een minuut pauze en herhaal dit dan een aantal keer.

Wees ook creatief met de spullen die in huis zijn. Zo kun je bijvoorbeeld tricep dips doen op de rand van het bed of op de trap om de triceps te trainen. Dit is erg belangrijk voor de ringen en brug bij turnen. Tot slot kun je ook een rekstok in huis halen, waarmee je de buik-en armspieren super goed kunt trainen. Je kunt je eraan optrekken of je benen naar de stok brengen als je hangt. Die laatste oefening is ook erg goed om het turnelement de kip te leren.

Flexibiliteit

Naast kracht moet je bij turnen ook flexibel zijn. Neem goed de tijd voor een aantal rekoefeningen tijdens je warming-up, zodat je de kans op blessures verkleint. Je kunt bijvoorbeeld je spagaten oefenen met een been op je bed, bank of trap. Ook de flexibiliteit van de schouders is erg belangrijk. Ga op de grond zitten met je handen op de grond achter je en ga dan met je lichaam steeds een stukje naar voren totdat je je schouders voelt rekken. Een andere oefening die goed is, is om bijvoorbeeld de eettafel beet te pakken en dan je been naar voren, achteren en opzij te zwaaien. Door dit regelmatig te trainen wordt je leniger en wordt turnen makkelijker.

Goede turnoefeningen voor thuis

Koprollen en handstanden

Begin je pas met turnen, dan kun je best starten met het leren van een koprol. Een koprol kun je zowel voor-als achteruit doen. Het is aangewezen om hierbij een gymnastiekmatje te gebruiken zodat je jezelf niet bezeert. Een belangrijke regel tijdens het turnen is dat je je kin op je borst moet houden als je een rol of salto maakt.

Vervolgens kun je een handstand leren. Begin eerst tegen een muur, zodat je kunt wennen aan het gevoel dat je onderste boven staat. Het is belangrijk om je armen gestrekt te houden tijdens de handstand. Door de handstand tegen de muur te blijven oefenen leer je wat jouw balanspunt is. Als je die hebt gevonden, kun je namelijk heel lang in handstand blijven staan. Als je hem goed tegen de muur kan, kun je hem bijvoorbeeld op het gras of op een gymnastiekmat oefenen. Zorg er wel voor dat er iemand bij staat. Als je doorvalt, maak dan een koprol zodat je niet op je rug valt.

Brug en rekstok elementen oefenen

Als jongen heb je zowel de gelijke brug als rekstok. Als meisje heb je de ongelijke brug. Bij deze toestellen heb je veel armkracht en buikspieren nodig. Haal een rekstok in huis, want hiermee kun je het beste oefenen.

Als beginner kun je beginnen met een borstwaartsom. Laat iemand je hierbij helpen. Als je al turnt kun je je brugoefening oefenen. Deze balance zweefbalk is ideaal om thuis de brug te oefenen.

De kip kun je ook goed thuis aanleren. Gebruik een grote elastieken band of een stuk touw en maak die vast aan de rekstok. Als je hier je voeten in doet, wordt de kip een stuk makkelijker. Zo kun je de kip stap voor stap leren.

De balkoefening trainen

De balk lijkt altijd het meest eng, want hij is erg dun en hoog. Om goed te kunnen oefenen kun je voor thuis een oefenbalk kopen. Deze is niet hoog, waardoor je jouw elementen goed kunt oefenen.

Als beginner kun je beginnen met het oefenen van het lopen op een balk. Het is belangrijk om eerst comfortabel te worden op een balk. Daarna kun je op je tenen lopen en achteruit leren lopen op de balk.

Begin daarna voorzichtig met wat makkelijke sprongetjes. Je kunt dit eventueel ook op een rechte lijn oefenen, maar dan heb je niet hetzelfde gevoel als wanneer je op de balk staat.

Als je al turnt, kun je op een oefenbalk je oefening blijven oefenen zodat je kunt laten zien wat je hebt geleerd als de trainingen weer beginnen. Probeer ook voorzichtig wat nieuwe elementen, maar doe dit wel voorzichtig en stap voor stap.

Vloeroefeningen: arabier, flikflak en salto

De vloer is een ander turntoestel die zowel jongens als meisjes doen. Als je dit thuis wilt oefenen, kun je het beste een opblaasbare gymnastiekmat aanschaffen. Dit is een kleine Airtrack die heel goed veert en waar je hoog op kunt springen. Hierop kun je goed je radslagen en arabieren oefenen.

Als je de arabier kunt, kun je hier een kaats achter proberen te maken, zodat je later je arabier kunt verbinden met een ander element.

Als je al langer turnt kun je misschien wel een flikflak of salto oefenen met behulp van iemand die jou goed op kan vangen. Op een turnmat kun je thuis zelfs de turntoestel de sprong oefenen.

Door handstand hip-tips te doen kun je de afzet goed onder de knie krijgen. Dit heb je nodig voor een goede overslag over de kast of pegasus.

Oefenen op trampoline binnen of in de tuin

Op de trampoline kun je thuis echt heel veel leren als beginner en ook als gevorderde. Je kunt bijvoorbeeld spagaatsprongen oefenen als je aan het springen bent. Als je al langer turnt kun je hier een halve of zelfs hele draai aan toevoegen. Uiteindelijk is dit een turnelement die je zowel op de vloer als op de balk kunt doen.

Je kunt ook koprollen, flikflakken en salto’s oefenen op de trampoline. Dit zijn allemaal onderdelen die bij het turnen belangrijk zijn voor een goede vloeroefening. Op een trampoline is het iets makkelijker omdat je meestal hoger de lucht in gaat dan op de vloer.

Als je al turnt is het ook goed om de basiselementen op een trampoline voor thuis te blijven oefenen en om ze te perfectioneren. Dat zorgt er namelijk voor dat je later meer dingen achter elkaar kunt doen.

Leer thuis nieuwe turnelementen aan

Als je al een tijdje turnt kun je ook thuis beginnen met het leren van nieuwe elementen. Oefen bijvoorbeeld een nieuw element op de oefenbalk. Dit is minder eng dan op een wedstrijdbalk en je hebt waarschijnlijk minder angst om te vallen vanwege de hoogte. Bekijk eens een lijst met alle turnelementen. Misschien vind je hier wel een nieuw element tussen die je graag wilt leren. Je kunt ook aan de train(st)er vragen welke elementen je hierna zou gaan leren. Je kunt ook zelf een nieuwe oefening verzinnen en hier mooie danspasjes bij maken. Er staan ook genoeg vloermuziekjes online, dus kies een leuke uit en wees creatief.

Zorg thuis voor een veilige turnruimte en oefen regelmatig!

Je kunt dus makkelijk thuis (leren) turnen. Zorg er wel altijd voor dat je je nergens aan kan bezeren, zoals een kast met scherpe hoeken. Schaf eventueel een aantal vloerbeschermingsmatten aan die je kan liggen in je turnruimte zodat je niet zo hard valt. Zorg er ook voor dat er altijd iemand bij is die je kan vangen als je valt. Tot slot moet je ook de juiste kleding dragen. Zorg ervoor dat je al je sieraden afdoet en dat je haar niet in de weg zit. Als dit allemaal in orde is, kun je beginnen met oefenen!

Over Thuissporter

Gezond en slim sporten is iets dat je thuis heel goed kan. Wie zelf aan de slag gaat met fitness oefeningen thuis kan bij Thuissporter.nl specifieke informatie vinden voor het resultaat dat hij of zij wil behalen.