15 tips om je golf swing thuis te oefenen

Golf swing oefenen thuis tips

Je bent een fervent golfer. Als ’t maar even kan, sta je op de green om een ronde te lopen. Helaas kan dat minder vaak dan we willen. Je werk vraagt nogal wat tijd en je gezin wil je ook graag eens thuis zien. Maar er is goed nieuws: juist thuis kan je ook golfen, al is het dan op kleinere schaal. Er zijn namelijk heel wat oefeningen om je golf swing thuis te oefenen. Het grote voordeel: je bent thuis en beschikbaar voor je gezin én je kan je techniek verbeteren. Haal je club tevoorschijn, we gaan de slag!

1. Backswing met keukengerei

Ben je aan het koken en denk je aan je favoriete golfcourt? Grijp je kans en een grote spatel, soeplepel of vergelijkbaar keukengerei. Neem hem in de juiste hand en maak een slaande beweging zoals in de backswing. Controleer daarbij de houding van je pols. Die moet immers in rechte positie of bol zijn. Houd je je pols hol? Dan heb je dus iets om aan te werken. The kitchenfloor is yours als je op deze manier je golf swing thuis gaat oefenen.

2. Impact op een poef

Je hebt vast ergens een poef in huis staan. Nee, het is niet de bedoeling dat je er nu op gaat zitten. Hij krijgt een nieuwe functie; als impact-bag. Door het slaan tegen de poef boots je precies de impactpositie na. Houd je handen goed voor de bal en draai je heupen goed open. Jouw poef is dus een mooi instrument om druk op te geven en je impactpositie te controleren. Heb je geen poef, haal dan de Masters Smash Bag Golf Impact Trainer in huis.

3. Recht je rug op het toilet

Hoe druk je ook bent, je gaat zeker een paar keer per dag naar de wc. Dit is iedere keer een uitgelezen kans om je golf houding te trainen; door te gaan zitten met een rechte rug en met je knieën bij elkaar. Zo oefen je ongemerkt dagelijks je houding, waar je straks op de green zeker profijt van krijgt. Draai, terwijl je zit, je schouders van links naar rechts en houd je heupen stil. Dat is namelijk precies wat je tijdens het slaan ook moet doen. Zo zie je maar, ook op het toilet kan je je golf swing thuis oefenen!

4. Pedaalemmer als voetcontroleur

Hoor jij ook vaker dat je in de eindstand bij een slag teveel op je rechtervoet blijft hangen? Neem dan thuis de pedaalemmer als oefenvriend. Je zal deze fout snel kunnen corrigeren. Ga met je rug naar de pedaalemmer staan en zet je rechtervoet (achterwaarts dus) op de pedaal. Als je vervolgens een swing maakt, komt je voet los (en valt het deksel van de pedaalemmer naar beneden). Het geluid van het vallende deksel is een teken dat je 100% eindigt op je linkervoet. Hoe vaker je in de keuken komt en hoe vaker je iets weggooit, des te meer je een goede eindstand kan oefenen. Het zal je gezin vast op gaan vallen hoe vaak je opeens in de keuken komt.

5. Laat het kussen niet vallen

Bij sommige dansen breng je je heupen naar voren, bij bepaalde sporten ook. Bij golf is dat juist niet de bedoeling als je de swingbeweging maakt. Maar wees gerust. Als jij je heupen teveel naar voren houdt, gaat een simpel kussen je helpen. Ga met je rug bijna tegen een muur staan en breng het kussen tussen jou en de muur, ter hoogte van je onderrug. Maak vervolgens de swingbeweging en zorg ervoor dat het kussen niet valt. Dat kan maar op één manier: door met je onderrug het kussen tegen te houden, waardoor je heupen niet naar voren kunnen. Een extra aandachtspunt is dat je je rugspieren en heupen niet te hard aanspant. Hou ze lekker los, zonder dat het kussen valt. Probeer in deze positie vooral je buikspieren te gebruiken. Zo makkelijk is het dus om thuis deze heup positie bij het golfen te oefenen.

6. Correcte heuppositie met stoelen

Ben jij een golfer die steevast zijn of haar heupen teveel naar buiten zwaait tijdens de swing? Zoals je weet moet je je heupen zoveel mogelijk stil houden tijdens de slag, je zwaait in ieder geval niet helemaal mee. Tussen twee stoelen kan je dat uitstekend oefenen. Ga er tussen in staan, waarbij jouw voeten de stoelen raken, en maak de swingbeweging (niet voluit maar bijvoorbeeld met je club vóór je bovenlichaam). Draai je je heupen te ver mee, dan verschuiven de stoelen. Doe je deze oefening goed, dan blijven de stoelen op hun plek.

7. Greep oefenen met een washandje

Stel je voor: je staat onder de douche en denkt aan golf. Dat is niet zo vreemd toch? Wil je ook al douchend je vaardigheden trainen, pak dan een washandje. Klem het tussen je bovenarm en je bovenlichaam en maak de beweging van een backswing. Je voert de backswing namelijk op de juiste manier uit (qua connectie) als het washandje tussen je bovenarm en je bovenlichaam blijft zitten terwijl je slaat. Breng je je elleboog te hoog, dan valt het washandje op de grond. Wie had toch ooit kunnen denken dat jij je golf swing kan oefenen wanneer je in de badkamer staat?

Nu, wil je het bij je thuis nog professioneler aanpakken, dan zijn er verder enkele trainingsmaterialen om thuis je golf swing te oefenen. We leggen ze hieronder uit.

8. Spiertraining met een Tempo Trainer

Met behulp van de Pure2Improve Tempo Trainer train je de verschillende spieren die je gebruikt bij de golfslag. De Tempo Trainer heeft aan het uiteinde een gewicht, dat als het ware de functie overneemt van de bal die je normaal gesproken weg slaat. So oefen de de spiercontrole tijdens je slag. Oefen thuis of neem hem mee naar de court, want hij is ook uitermate geschikt voor je warming-up, zonder achter ballen aan te hoeven lopen.

9. Ondersteun je swing met een Swingtrainer

Zonder een goeie swing kom je met golfen niet heel ver. Wil jij jouw swing ook verder optimaliseren? Door deze Swingtrainer te bevestigen aan je golf club, hou je altijd de juiste arm positie aan om de bal perfect te raken. Je bevestigt de Swingtrainer simpelweg aan je club en laat hem op je arm rusten. Oefen er thuis mee, en laat op de green zien dat je spel verbetert.

10. Chip oefenen met een chipping net

Een goede golf swing is één ding, maar voor elke golfer tellen de prestaties op de green. Met dit Chipping Net kan je in de tuin, op vakantie en zelfs in je slaapkamer jouw chip oefenen. Zo sta je zekerder op de baan op het moment van de waarheid.

11. Put oefenattributen

Naast swingen moet je als golfer uiteraard ook goed kunnen putten. De Putt Trainer helpt je put techniek te verbeteren. Het fijne van deze hulp is dat je ‘m zowel buiten als binnen kunt gebruiken. Train thuis overal je put en laat je mede-golfers op de baan versteld staan.

De Practice Cup is nog zo’n handig trainingsattribuut om thuis aan je putten te werken. Hij helpt je om je lijn tijdens het putten nauwkeuriger aan te houden en de juiste snelheid van de bal te bepalen. Door zijn kleine opening worden holes op de green groter weergegeven, wat jouw winstkansen laat toenemen.

Je imiteert het putten thuis extra met behulp van een Golf Putting Mat. Hij is verkrijgbaar in lengtes van drie en vijf meter. Zelfs op je balkon of in je living kan je aan je putt-technieken werken. Als je thuis medespelers vindt, kan je er zelfs ook een familiespel van maken.

12. Stabiliteitsoefeningen voor de swing

Stabiliteit is één van de belangrijkste facetten van het golfspel. Je hebt stabiliteit nodig bij het slaan maar ook als je je gaat voorbereiden op de slag. Dit kan je prima thuis oefenen. Je hebt daarbij een stoel nodig of een trapleuning, maar deze oefening werkt ook prima met je club. Je gaat op één been staan. Het andere been breng je iets omhoog, gestrekt en naar voren. Deze positie houd je vijf seconden vast. Daarna breng je je been opzij, ook weer gestrekt, en ook dit houd je vijf seconden vol. Vervolgens gaat je been gestrekt naar achteren, ook weer vijf seconden. Daarna laat je je benen even naast elkaar rusten. Uiteraard wissel je daarna van oefenbeen.

Stabiliteit door kniehef

Een andere stabiliteitsoefening is de kniehef. Kies een standbeen en breng het andere been in een kniehef omhoog. Kijk en voel hoe dat is, voor je bovenbeen en voor je enkels. Als je het idee hebt dat je stabiel staat, sluit je je ogen en houd je deze positie een paar seconden vast. Dat is inderdaad niet makkelijk, maar wel een uitstekende manier om je stabiliteit op de baan te verbeteren. Oefening baart ook golfkunst. Indien nodig gebruik je je club om een beetje houvast te hebben. Deze oefening kan overal in huis, je vindt altijd wel een plekje om je golf swing thuis te verbeteren.

Been tillen na de slag

Nog een oefening om aan je stabiliteit te werken: je oefent de swing en houd uiteraard je standbeen aan de grond. Het andere been til je na de slag op en houd je een aantal seconden omhoog. Ook hiermee maak je je benen sterker, wat je stabiliteit ten goede komt.

13. Train je nekspieren

We geven ook nog een aantal oefeningen voor je nek. Mocht je je afvragen waarom: je nek speelt tijdens het golfspel een grotere rol dan jij denkt. Tijdens het slaan maakt je hele lichaam namelijk een flinke rotatie, vooral met je nek. Hoe beter je nek dus getraind is, hoe ontspanner je de nek tijdens het slaan kunt houden. Dat zal je concentratie en uitvoeren van de swing alleen maar ten goede komen.

Hier ontdek je drie varianten voor het oefenen voor je nekspieren voor golf:

Bij de eerste oefening kniel je op één been. In deze houding heb je beide benen dus in een hoek van 90 graden. Vervolgens breng je je kin naar je borst. Als je deze oefening goed uitvoert, voel je de rek in je nek. Herhaal dit een paar keer. Let op: overstrek niet!

Een andere oefening voor je nekspieren voer je uit terwijl je op handen en knieën op de grond zit. Span je buikspieren wat aan en breng voorzichtig je kin een stukje naar je borst. Voel goed aan hoe ver je kan, hou deze houding even vast en breng je nek weer in normale positie. Behalve in je nek voel je de rek ook in je schouderbladen. Ook deze oefening herhaal je een aantal keer.

In de laatste oefening voor je nekspieren ga je in een lichte spreidstand staan en spreid je je handen wijd opzij. Je voelt dan de spanning aan de achterkant van je schouders. Opnieuw breng je je kin een stukje naar beneden, zover als dat voor jou goed voelt. Lichte spanning is prima, maar het moet uiteraard geen pijn doen. Daarna breng je je kin weer naar boven. Je voelt dan wel nog enige spanning in je armen, maar je nek is juist weer ontspannen.

14. Span een net

Als je een tuin hebt, kan je thuis natuurlijk nog veel meer oefenen. Hang bijvoorbeeld een net op om onbeperkt ballen te kunnen slaan, zonder dat de buren een soort ballenjongen of caddy worden. Chippen doe je simpelweg in een emmer.

15. Beweeg!

Tot slot: eigenlijk helpt elke beweging om een betere golfer te worden. Met een flinke wandeling of een rondje hardlopen verbeter je immers je algehele conditie, wat straks op de green in jouw voordeel speelt. Je zal zien dat je veel langer goed geconcentreerd blijft en de vermoeidheid later toeslaat.

Dus: grijp met bovenstaande oefeningen en tips de kans om thuis, ver weg van de golfbaan, een betere golfer te worden!

Over Thuissporter

Gezond en slim sporten is iets dat je thuis heel goed kan. Wie zelf aan de slag gaat met fitness oefeningen thuis kan bij Thuissporter.nl specifieke informatie vinden voor het resultaat dat hij of zij wil behalen.