Thuis masseren, een heerlijke massage geven met deze tips

Thuis masseren

Een ontspanningsmassage is niet alleen goed voor je spieren en gewrichten, maar ook voor je psychologische gesteldheid. Creëer je thuis de juiste omstandigheden voor de massage en gebruik je een goede massagetechniek dan zorgt dat voor gelukkige momenten met jezelf, je partner of kind.

Bij masseren komt er een bepaald hormoon vrij, oxycotine, welke zorgt voor het algeheel welzijn van de mens. Minder stress en beter slapen zijn hiervan het gevolg. Er is niets heerlijker dan je partner of kind thuis masseren in tijden van stress, vermoeidheid of gewoon omdat het leuk is!

Voordelen van massage

Doorbloeding

Een betere doorbloeding geeft het lichaam meer voedingsstoffen en afvalstoffen worden sneller afgevoerd. Ook na een sportinspanning is een sederende massage dé manier om in de juiste relax-stand te komen. Spieren herstellen sneller en de bloeddruk gaat duidelijk naar beneden.

Ontspanning

Een zachte, ontspannen massage is een weldaad voor je lijf, vooral in deze hectische tijd. Spieren laten verhardingen zien bij mensen die last hebben van stress. Deze kunnen prima worden weggemasseerd. Zelfs personen met nul ervaring, zullen na een paar maal gemasseerd te hebben, deze pijnplekken herkennen.
De positieve invloed van een ontspanningsmassage zal het algeheel welbevinden verhogen en de conditie van je spieren verbeteren. Vooral mensen die problemen hebben met hun spieren(snel spierpijn), hebben enorm veel baat bij een massage.

Pijnvermindering

Een thuismassage kan er op gericht zijn om de pijn van je partner te verlichten. Wanneer iemand bijvoorbeeld flink gesport heeft, is een massage na deze prestatie erg gunstig voor het herstel. Masseer niet direct na het sporten maar laat de persoon eerst even douchen en wat eten en/of drinken. Laat de spieren eerst even tot rust komen. Daarna ga je aan de slag en neem je bijvoorbeeld eerst met zachte strijkingen de rug onderhanden. Heeft je partner een hardloopsessie gedaan? Dan is het belangrijk om de meeste aandacht uit te laten gaan naar de benen.
Langzame wrijvingen brengen zowel de spieren als de geest tot rust. Je geeft je partner een heerlijk rustmoment en alle spanningen vallen weg. Na zo’n massage is het fantastisch om in slaap vallen!

Aan de slag met thuis masseren met deze tips

Creëer de juiste omstandigheden

Wanneer je een thuismassage gaat geven zorg er dan voor, dat jijzelf ook ontspannen bent. De persoon die je gaat behandelen voelt spanningen vaak goed aan. De ruimte waarin je gaat masseren moet een gerieflijke temperatuur hebben. Zorg voor een aangename massageolie, het liefst op natuurlijke basis. Kortom, de sfeer, het licht en de temperatuur moeten comfortabel zijn.

Gebruik massage olie

Een goede massage kan best worden gedaan met een professionele massageolie. Chemomodol is een begrip in de sportmassagewereld en de olie kan gewoon hier online worden aangeschaft. Het is een neutrale massageolie die gebruikt kan worden voor diverse massages. Heeft een neutrale geur en voelt niet vet aan.

Leidt de massage in

Wanneer je hebt besloten om een ontspanningsmassage te geven zorg je voor een comfortabele omgeving en warme handdoeken. De olie die je gaat gebruiken is het prettigst wanneer deze wat warm is. Leg nu, wanneer je de rug gaat masseren een kussentje onder de buik van de gemasseerde en een handdoek over de billen in de band van de slip. Voordat je begint met masseren laat je de persoon wennen aan je handen. Leg ze voorzichtig op de huid van de rug en ga al drukkend naar boven tot aan de nek. Dit heet intermitterend drukken. Pas op dat je geen druk direct op de wervelkolom uitoefent. Denk je dat je partner gewend is aan je handen, dan kun je aan de gang gaan met een warme, geurige massageolie.

Gebruik de juiste massagetechnieken

Rugmassage

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het belangrijk om de persoon aan je handen te laten wennen door intermitterende drukkingen uit te oefenen. Vooral voor mensen die stress hebben is een rugmassage een uitkomst. Effleurages (wrijvingen) doe je bij een rug altijd van onder naar boven met beide handen zijdelings langs de ruggengraat. Geen druk uitoefenen op de wervelkolom. Begin met zachte wrijving en voer de druk een beetje op. Maak gebruik van de volle handen en waaier uit over de schouders. Wil je een stevigere manier van spieren masseren, dan kun je je knokkels gebruiken. Een andere manier ter afwisseling, is alleen je vingertoppen gebruiken. Maak cirkels met beide volle handpalmen, masseer dwars langs de broekband en eindig met zachte strijkingen. Zoek de knelpunten op en maak ze los. Een rugmassage kan worden uitgebreid door je partner te verassen met een hot-stones sessie. De heating pad die je kunt aanschaffen bij Bol.com, zit in een handige opbergtas en zorgt voor een snelle opwarming van de hot-stones. Zo heb je geen gedoe met heet water.

Schouder-nekmassage

Een schouder-nekmassage kan worden uitgevoerd, door je partner, achterstevoren op een stoel te laten plaatsnemen. Hoofd laten steunen op de handen. Na het intermitterend drukken kunnen effleurages met beide handen worden uitgevoerd. Vanaf beide zijdes van de nek uitwrijven over de schouders. Ook met een hand is het mogelijk de nek te masseren.

Plaats de volle hand op de nek met de duim aan de ene zijde en de 4 vingers aan de andere zijde en strijk van beneden naar boven en omgekeerd. Doe dit op een stevige manier. Een techniek als hand over hand of duim over duim, geeft na deze massage een heerlijk tintelend gevoel. Natuurlijk kan er ook gebruik worden gemaakt van een massagetafel. Voor nog geen € 85,00 heb je een massagetafel die snel in- en uitklapbaar is zodat je het kan opbergen in huis. Door de uitneembare gezichtsuitsparing kan prima een nek en schoudermassage worden uitgevoerd.

Benen masseren

Hoewel voor de meeste mensen een rugmassage de meeste voldoening geeft om te ontspannen, is een massage aan de benen ook een prettige belevenis. Vooral voor mensen die veel aan sport doen zoals hardlopen, voetbal of schaatsen is een massage aan de benen een verademing. Er vindt een verbetering plaats van de doorbloeding en stofwisseling. Circulatie wordt verbeterd en de hoge spiertonus zal ontspannen. Wanneer je de benen van je partner gaat masseren, is het prettig om met de voeten te beginnen en zo langzaam naar boven de kuiten onder handen te nemen. Dit alles doe je in de lengterichting met beide volle handen. Dat geldt ook voor de bovenbenen.

Deze massage kan best worden gedaan met een professionele massageolie zoals Chemomodol. Bij een beenmassage is het ook handig om een nek/kniekussen te gebruiken. Deze leg je onder het enkelgewricht. Een rolkussen, kan worden gebruikt om de benen te ondersteunen maar is ook geschikt voor de nek.

Zelfmassage

Bij een zelfmassage is het de bedoeling dat je een rustig plekje opzoekt waar je niet kan worden gestoord. Ben je bijvoorbeeld van plan jezelf een hoofdmassage te geven, zorg dan voor een licht geurende massageolie. Maak cirkelvormige massagebewegingen op de hoofdhuid en gebruik een hoofdmassage-spin. Een goedkoop hulpmiddel wat je kunt aanschaffen bij Bol.com. Een lichtgewicht product, dat je overal kunt gebruiken en een heerlijke ontspanning geeft. Heb je altijd last van een pijnlijke nek en schouders? Schaf je dan een elektrisch nek massage kussenapparaat aan. Nekmoeheid wordt opgelost en het vermindert angst en stress. Ook de massage gun is een prima product voor zelfmassage. Kan een vibrerende massage mee worden uitgevoerd en een klopmassage. Gebruik dit apparaat voor je nek en schouders, benen, armen, billen, handen en voeten. Een veelzijdig massageapparaat met een groot aantal hulpstukken. Hier heb je jaren plezier van!

Geniet van het contact

De meest elementaire zaken in ons leven is het elkaar kunnen aanraken. Het is een manier van communiceren. Eén aanraking kan meer zeggen dan duizend woorden. In aanraken zit liefde, er voor elkaar zijn en geeft kracht. Géén contact betekent eenzaamheid. Hoe subtiel een aanraking ook is, het kan veel betekenen.

Massage cursus

Wanneer je een massage opleiding doet leer je alle fijne kneepjes van het vak. Je leert waar, welke spier zit en wat je kunt doen om deze te activeren of juist te laten ontspannen. Natuurlijk kan niet van ieder persoon verwacht worden een professionele masseur te zijn. Al doen de basistechnieken leren al heel wat wonderen! Bedenk in ieder geval dat wanneer je je geliefde of partner masseert je deze persoon beter kent dan wie dan ook. Een masseur die voor zijn beroep masseert kent de mensen in het begin oppervlakkig, dit zal in de loop van de tijd natuurlijk verbeteren. Jij kent je partner en dat is zoveel gemakkelijker.

Wanneer oppassen bij het geven van massages

Een massage thuis ondergaan is natuurlijk helemaal top! Toch zijn er een aantal aandachtspunten die je in ogenschouw moet nemen. Het kan zijn dat je partner wat licht wordt in het hoofd. Dit komt meestal door de bloeddrukverlaging die optreed. Vooral wanneer iemand overeind komt kan de persoon wat duizelig worden.
Laat iemand ná de massage nog even rustig onder een warme deken bijkomen en laat hem of haar dan voorzichtig omhoog komen. Zo voorkom je zoveel mogelijk duizeligheid.

Huidaandoeningen

Een besmettelijke huidaandoening is natuurlijk geen optie om een massage te geven. Ook wanneer iemand kortgeleden een chemokuur of bestraling heeft ondergaan, is een massage not-done. Overleg met de arts is in deze verstandig. Heeft je partner grote kneuzingen opgelopen tijdens een val o.i.d., dan zou ik ook even wachten met massages. Iemand onder invloed van alcohol of drugs geef je géén massage. Infectieziektes, griep of koorts is een aanleiding om nog even een weekje te wachten met een thuismassage.

Medicatie

Bepaalde medicaties kunnen problemen geven tijdens een massage. Medicatie tegen hartklachten, bloedverdunners, antibiotica, antidepressiva en bepaalde pijnstillers kunnen vervelende reacties tot gevolg hebben. Houd hier altijd rekening mee!

Hoofdpijn

Hoofdpijn kan ontstaan na een massage. Dit komt meestal doordat je wat langere tijd voorover ligt. Er komt dan wat druk op de holtes en dit veroorzaakt soms een verstopte neus. In combinatie met een toegenomen doorbloeding, massage aan de nek en misschien een verlaagde bloedsuiker kan dit wat hoofdpijn veroorzaken. Meestal gaat dit over wanneer er na de massage wat wordt gegeten.

Al deze vervelende klachten zijn simpel te voorkomen. Jij en je partner kennen elkaar meestal goed, dus je weet ook hoe iemand in elkaar steekt qua geest en spieren. Het mag jullie, mits je last hebt van ernstige ziektes en bepaalde medicijnen worden geslikt, er niet van te weerhouden om een thuismassage te ondergaan of te geven.

Wie kan je thuis masseren

Eigenlijk kan je iedereen thuis een massage geven. Wat te denken van een baby of de hond? Baby’s worden ontspannen van een massage. Ze zullen veel minder huilen en minder last hebben van darmkrampjes. Beter doorslapen en doorkomende tandjes helemaal vergeten. Uiteraard ga je bij een babymassage anders te werk dan bij een volwassen persoon.

Jezelf masseren

Begin de dag op een ontspannen manier door jezelf te masseren met een geurige, warme olie. Wanneer je jezelf regelmatig masseert pep je in ieder geval d.m.v. de olie je huid helemaal op. Veroudering wordt tegengegaan en het verlicht je stressmomenten. Een fantastische manier om je dag prettig en gezond te beginnen.

Je partner masseren

Niets is zo dankbaar als het krijgen van een massage. De energie die vrijkomt tijdens een massage is enorm, het bloed gaat sneller stromen naar vitale delen van het lichaam. Probeer naast een ontspanningsmassage bij je partner ook eens een erotische massage te geven. Het kan de relatie een hele nieuwe dimensie geven!

Een liefdevolle kindermassage

Behalve, je kleine baby, kan ook een massage worden gegeven aan het wat grotere kind. Kinderen hebben altijd behoefte aan liefdevolle aanrakingen. Massages kunnen een rustmoment van de dag zijn. Vooral vlak voor het slapen gaan is een massage thuis een weldaad. Kinderen hebben ook zo hun spannende tijden. Om in groep acht de Cito toets te ondergaan, geeft bijvoorbeeld best wel spanningen. Loods je kind op een zo goed mogelijke manier hier doorheen door regelmatig aandacht en op een toegewijde manier te masseren.

Pubers masseren

Je dwarse puber een heilzame massage geven zal niet altijd gemakkelijk zijn. Toch zullen ook zij voordeel hebben bij een rustige massage. De hormoonhuishouding van een puber is nogal grillig. D.m.v. een massage en misschien tijdens deze sessie een fijn gesprek, kun je een goede band opbouwen.

Huisdier masseren

Er zijn een groot aantal huisdieren die angstig en gespannen zijn. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld maar is aan het afsteken van vuurwerk. Honden en katten kunnen, wanneer ze ouder zijn, last hebben van artrose of herstellende zijn van een operatie. Aaien, aaien en nog is aaien voorkomt en helpt pijn te overwinnen.

Wat als je niet goed kan masseren?

Zoals eerder gezegd, hoef je niet een professional te worden, met basismassagetechnieken kom je al een heel eind. Je kan hiervoor een korte massagecursus volgen. Bovendien zijn er enkele handige massage attributen die helpen bij het geven van volwaardige ontspannende massages.

Thuis of naar een massagepraktijk?

Om een massage te ondergaan kun je gebruik maken van een professionele sportmassagepraktijk. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan. Een massage voor bijvoorbeeld de rug, kost al snel € 60,00 per uur. Thuis een massage geven versterkt de band met je huisgenoten en het is gewoon veel prettiger om van je partner, of jijzelf, een thuismassage te krijgen.

Over Thuissporter

Gezond en slim sporten is iets dat je thuis heel goed kan. Wie zelf aan de slag gaat met fitness oefeningen thuis kan bij Thuissporter.nl specifieke informatie vinden voor het resultaat dat hij of zij wil behalen.