Bodypump thuis; de ultieme gids met oefeningen

Bodypump thuis

Een bodypump workout is niet voor the faint-hearted (ofwel softies). Het is een stevige workout waar je echt wel een beetje pit voor moet hebben. Althans, je moet vooral gemotiveerd zijn om fitter, sterker en slanker te worden. Want met een goede motivatie en een regelmatige bodypump workout thuis, ben jij binnen no-time helemaal in shape!

Op deze pagina ontdek je hoe je thuis fit wordt door aan de slag gaat met Bodypomp.

Wat is Bodypump

Door een Bodypump workout te doen versterk je de grote spieren in je lichaam. Sterker nog, alle spieren komen aan bod. Je rug, buik, benen, billen, borst, schouders en armen worden allemaal in één trainingssessie aangepakt. Dit doe je op muziek en met een barbell en/of dumbbells. Het gewicht van de halters is niet zo zeer van belang. Bij een Bodypump workout gaat het vooral om de herhalingen (reps) die je doet. Sommige oefeningen kunnen makkelijker met behulp van een step worden uitgevoerd, maar dit is geen vereiste. Je kunt die oefeningen ook op de grond doen.

Bodypump komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland en is bedacht door Phillip Mills. Hij is de zoon van de Olympische sporter Leslie Mills. Overigens, de naam “Bodypump” is gepatenteerd. Een sportschool heeft dan ook een speciale Les Mills licentie nodig om deze benaming te mogen voeren. Gelukkig is het wel toegestaan om thuis naar hartenlust te Bodypumpen.

Bodypump oefeningen voor thuis

De oefeningen in een Bodypump workout worden met halters (barbell of dumbbells) gedaan. Let er op dat je traint met een gewichten waarmee je de oefeningen goed kunt uitvoeren. Ook aan het einde van een oefening, dus je kunt beter niet te zwaar gaan. Ook is het van belang dat je de oefeningen op de juiste manier doet. Kijk dus goed naar jezelf in een spiegel (of je reflectie in een raam) en houd je lichaam op spanning. Benen en armen niet overstrekken, buik-, borst- en rugspieren aanspannen en gaan met die banaan. Ehhh… barbell.

Bodypump voor beginners

In deze video zie je een beginnende Bodypumper. Zeker als je niet gewend bent om deadlifts, squats of lunges te doen, dan doe je er verstandig aan om, net als deze beginner, de oefeningen eerst met een bezemsteel uit te voeren. Pas als je de bewegingen onder de knie hebt ga je dan over op een barbell of starten met dumbbells.

45 minuten Bodypump workout

Een Bodypump workout duurt gemiddeld 45 tot 60 minuten. Hoewel deze workout 45 minuten in beslag neemt kun je er volkomen vanuit gaan dat hij net zoveel van je vergt als een 60 minuten durende sessie.

Full Bodypump workout

Deze workout duurt 58 minuten en bevat een warming up en een cooling down. Een Full Bodypump Workout dus. Let er tijdens de squats, lunges en deadlifts goed op dat je de rug recht houdt en de buikspieren blijft aanspannen.

Globale opbouw Bodypump workout

De meeste Bodypump workouts worden een beetje hetzelfde opgebouwd. De volgorde is dus over de grote lijnen altijd als volgt:

  • Deadlifts
  • Rows en bent over rows
  • Shoulder press
  • Lunges en squats
  • Push ups en bankdrukken
  • Rows en bent over rows
  • Triceps oefeningen
  • Biceps oefeningen
  • Buikspier oefeningen
  • Rekken/strekken en Cooling down

Les Mills Bodypump

Via de website van Les Mills kun je verschillende workouts volgen, waaronder een Bodypump workout. Met een abonnement en speciale Bodypump workouts en hun bijbehorende playlists, wordt het jou zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt om je aan te sluiten bij deze fitness community die een wereldwijd bereik heeft.

Hoewel er regelmatig nieuwe workouts worden aangeboden, blijven de principes natuurlijk hetzelfde. Je werkt met behulp van een barbell of dumbbells aan een sterker, fitter en gespierder lijf. Of je dit nu thuis met behulp van (gratis) YouTube video’s doet, of via een (betaald) abonnement in een virtuele fitnesswereld.

Bodypump set voor Les Mills

De Bodypump attributen die Les Mills heeft ontworpen kan je online bestellen. De set bestaat uit een Smartstep die net even wat handzamer is dan de standaard opstapplateaus die we gewend zijn. Zo heeft hij ronde vormen en een zachte, antislip oppervlak die comfortabeler is tijdens de liggende oefeningen en de push ups.

Bodypump step

Bodypump halterset

Ook biedt Les Mills een Smartbar. Je kunt deze per set of los aanschaffen. In een set krijg je een halterstang en 3 sets schijven met verschillende gewichten (5, 2,5 en 1 kg). Het unieke van de Les Mills barbell is dat er geen klemmen nodig zijn om de losse gewichten goed te bevestigen. Hierdoor kun je de schijven supersnel verwisselen en hoef je geen beat te missen. Je kunt thuis natuurlijk ook de video even pauzeren om andere gewichten aan je halterstang te plaatsen.

Bodypump les online volgen

In aanvulling op de workouts die je in de sectie Bodypump oefeningen voor thuis vindt, zijn er via YouTube nog andere lessen beschikbaar. Sportscholen, professionele enthousiastelingen maar ook amateurs laten je graag meegenieten van hun Bodypump workout. Je kunt op zoek gaan naar losse Bodypump video’s met workouts of je kunt je abonneren op het programma van Les Mills. Mogelijkheden genoeg voor een optimale Bodypump workout thuis.

De ideale Bodypump set voor thuis

Ben je enthousiast geworden en zie je het wel zitten om je lijf fitter, sterker en strakker te maken met behulp van Bodypump? Dan doe je er goed aan om ervoor te zorgen dat je een aantal items in huis hebt:

Goede schoenen

Stevige en hoge gympen zijn het meest geschikt. Deze bieden je enkels ondersteuning bij de lunges en de squats. Ook een stroeve zool is erg handig om eventuele uitglijders te voorkomen.

Juiste barbell

Tijdens de Bodypump workout wordt gebruik gemaakt van een halterstang met verwisselbare gewichten. In veel sportscholen wordt getraind met een halterstang die al snel 5, 10 of 20 kg weegt. Die zijn, zeker voor de beginnende Bodypumper, echt te zwaar. Zorg er dus voor dat de halterstang niet zwaarder dan 2,5 kg weegt en vul deze dan eventueel in gewicht aan met losse schijven. Als je thuis niet veel ruimte hebt, dan is het handig om een stang te kiezen die niet al te lang is.

Makkelijke dumbbells

Wil je liever met losse gewichten bodypumpen en zie je het niet zitten om een barbell aan te schaffen, gebruik dan gewoon losse dumbbells. Deze zijn verkrijgbaar vanaf een halve kilo. Je kunt ook dumbbells aanschaffen met losse schijven zodat je dezelfde grepen zelf naar behoefte kunt verzwaren met losse gewichten.

Stevige opstap

Hoewel het niet strikt noodzakelijk is, maakt het de Bodypump workout wel meer compleet wanneer je gebruik maakt van een opstapplateau, een Bodypump- ofwel Aerobic step dus. Idealiter is deze in hoogte verstelbaar en goed stevig met een antislip oppervlak. Het is ook de bedoeling dat hij niet wegglijdt, dus een stroeve ondergrond is een must.

Veelgestelde vragen over Bodypump

Over Thuissporter

Gezond en slim sporten is iets dat je thuis heel goed kan. Wie zelf aan de slag gaat met fitness oefeningen thuis kan bij Thuissporter.nl specifieke informatie vinden voor het resultaat dat hij of zij wil behalen.