Hoe thuis snel conditie opbouwen

conditie opbouwen thuis

Wie sport, is gezonder en voelt zich beter. Hierdoor gaan we steeds vaker op zoek naar de beste manier om zo eenvoudig mogelijk te kunnen genieten van de voordelen van regelmatig sporten. Thuis de conditie trainen is hiervoor ideaal.

Niet alleen zorgt lichaamsbeweging ervoor dat ongewenste kilo’s kunnen verdwijnen, het maakt je gelukkiger, verlaagt je cholesterol en verlengt je levensduur.

Hoe thuis je conditie opbouwen, en liefst zo snel mogelijk? Het klinkt moeilijk maar dat is het niet. Je moet gewoon weten hoe je het moet aanpakken. Thuis sporten is voor velen zelfs efficiënter én meer tijdbesparend dan naar de sportschool gaan. Wat meer informatie over thuis de conditie verbeteren, hoe je het kan doen en wat de voordelen ervan zijn, is hier dan ook wel van belang!

De voordelen van thuis conditie opbouwen

Er zijn meer dan genoeg redenen om de sportschool te laten voor wat hij is en je conditie thuis te verbeteren.

De voordelen van het opbouwen van conditie thuis zijn:

1. Je wint tijd

Tijd, tijd, tijd – het lijkt altijd alsof we er niet genoeg van hebben. Voor veel mensen is dat ook wel degelijk zo en dan loont het de moeite om thuis een sportsessie in te plannen. Zo bespaar je de verplaatsen naar de sportschool en steek je die extra in de home-workout.

Daarbij komt ook nog eens dat het veel gemakkelijker is om jezelf tot sporten aan te zetten als je het thuis kan doen. En dat zorgt er dan weer voor dat je het veel langer volhoudt!

Vrouwen en mannen met kinderen hoeven bij het thuis fitnessen zich geen zorgen te maken over de opvang van hun kinderen, waardoor de tijd van de ouders én kinderen efficiënt en nuttig wordt besteed.

2. Geld besparen

Geld is nog zo’n factor waarmee rekening gehouden wordt als het gaat om sporten. Hoewel er veel sportscholen zijn die niet duur zijn, kan het altijd goedkoper – bijvoorbeeld door thuis te sporten. In plaats van honderden euro’s per jaar te betalen voor een abonnement, kan je maar beter thuis je conditie opbouwen. Op die manier houd je geld over om te sparen of aan andere gezonde dingen te spenderen!

3. Thuis trainen combineren met outdoor sporten

Daarbij komt ook dat thuis trainen gemakkelijker in combinatie gebracht kan worden met buiten sporten. Je kan bijvoorbeeld een halfuurtje vooral thuis krachttrainingen doen, om daarna buiten een halfuur te gaan lopen of fietsen. Op die manier houd je het leuk én train je zowel je grote spiergroepen als je conditie.

Wees creatief met je training bij het opbouwen van je conditie

Als je overtuigd bent van de voordelen van het integreren van conditietrainingen thuis, dan is het natuurlijk nog altijd belangrijk dat je weet hoe je dat nu precies moet aanpakken. Het komt erop aan voldoende creatief te zijn, teneinde het lichaam op die manier uit te dagen dat het er fitter door wordt.

Het opbouwen van conditie gebeurt via een proces dat supercompensatie genoemd wordt, waarbij het lichaam zich aanpast aan een zekere belasting en er dus sterker en fitter door wordt. Het lichaam beschermt zich tegen toekomstige belasting door net iets sterker te worden dan nodig is – en dat noemen we vooruitgang.

3 goede oefeningen om thuis conditie op te bouwen

Traplopen

Het mag dan wel een banale oefening lijken, je kunt er wel degelijk je conditie mee opbouwen. Bij het oplopen van de trap train je de quadriceps en buikspieren, maar het kan vooral tellen als een interval cardio oefening aangezien je hartslag de hoogte in schiet en na het op- of neergaan eventjes rust krijgt. Zo worden in een korte tijd zowel je hart als je been- en corespieren op afwisselende manier uitgedaagd.

Touwspringen

Ook touwspringen is een goede oefening voor het verbeteren van de conditie, vooral als je het als intervaltraining doet. Zo kan je bijvoorbeeld 1 minuut zo snel mogelijk touwspringen, waarna je een minuut rust, enzovoort. Dankzij deze methode train je sneller en verbrand je meer calorieën en lichaamsvet aangezien je metabolisme langer hoog blijft.

Halters en gewichten

Ten slotte is het doen van oefeningen met gewichten ideaal voor een betere conditie, bijvoorbeeld voor je biceps of triceps. Vaak wordt gewichtheffen geassocieerd met krachtsport maar als je lagere gewichten neemt en méér herhalingen doet, dan train je de spieren, het hart en longen vooral op uithouding. Probeer een gewicht te gebruiken dat je tussen de 15 en 25 herhalingen kan doen om je spieren te verstevigen en tegelijkertijd de conditie te verbeteren.

Dumbbells nodig?
De beste dumbbellset voor deze oefeningen kan je via volgende link bij Bol.com krijgen. We maakte de beste keuze voor jou!
-> Core Power Rubber Hex Dumbbell 4 kg

Nuttige tips voor een betere conditie

Wil je thuis je conditie verbeteren, dan is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt om het beste uit de conditietraining te halen. Een overzicht van enkele handige tips:

1. Volg een uitgebalanceerd training schema

Het belang van een schema mag niet onderschat worden als je meer conditie wil krijgen. Als beginner kan je bijvoorbeeld 3 dagen per week een uurtje sporten, waarbij je de bovenvermelde of nog andere oefeningen met elkaar afwisselt. Op die manier krijgt je lichaam alle nodige rust om te herstellen en zal je conditie sneller verbeteren.

Naarmate je vordert kan je meerdere dagen per week sporten, aangezien je lichaam dan beter kan recupereren.

2. Houd rekening met de intensiteit

Als je net begint met sporten, dan is het belangrijk om de juiste intensiteit te vinden, die weer wordt gegeven door je hartslag. Je maximale hartslag tijdens het sporten is 225 min je leeftijd: neem daar ongeveer 65% van – bijvoorbeeld door middel van een hartslagmeter – om maximaal vet te verbranden.

3. Voeding is belangrijk

Voeding, het hoort er gewoon bij als je je conditie wil verbeteren. Niet alleen zal de juiste voeding – waaronder te verstaan veel fruit, verse groenten, eiwitbronnen zoals granen en peulvruchten en vetbronnen zoals avocado en noten – je de nodige energie geven om aan sport te doen, het zal ook het herstel bevorderen. Zorg dat je dagelijks genoeg calorieën eet, maar ook niet té veel. Werk je aan de conditie om af te vallen, volg dan een specifiek trainingsschema.

4. Gebruik professioneel materiaal

Ten slotte kan het goed zijn om enkele handige hulpmiddelen te gebruiken. Van een intervaltimer waarmee je tot op de seconde een intervalsessie kan bijhouden tot een app voor het invoeren van je dagelijkse ingenomen calorieën, het zijn allemaal goede tools om sneller fitter te worden en jouw vooruitgang bij te houden! Ook een heel tal fitness apparaten kunnen je thuis helpen met het verbeteren van de conditie, bekijk de beste fitnessapparaten om thuis aan je conditie te werken.

Over Thuissporter

Gezond en slim sporten is iets dat je thuis heel goed kan. Wie zelf aan de slag gaat met fitness oefeningen thuis kan bij Thuissporter.nl specifieke informatie vinden voor het resultaat dat hij of zij wil behalen.